×

Oma huone on kirjallisuusmedia, jossa tarkastellaan kirjoja, kulttuuria ja kirjoittamista tuoreista ja kiinnostavista näkökulmista. Sivustoa ja podcastia luotsaavat toimittajat Anniina Nirhamo ja Ulla Lehtinen.

Toinen tuotantokausi

1. Voiko romanttinen viihdekirjallisuus olla feminististä?

Mitä on romanttinen kirjallisuus ja millaiset ihmiset sitä kirjoittavat? Miten chick lit risteää romanttisen viihdekirjallisuuden kanssa? Entä miksi romanttisen kirjallisuuden hyllyn ääressä poskia kuumottaa kirjastossa, ja miten naisten naisille kirjoittamien kirjojen arvostus voitaisiin nostaa aivan uusiin ulottuvuuksiin? Vieraana kanssamme keskustelemassa kirjailija Niina Mero.


2. Miksi pelottaa myöntää, että haluaa kirjailijaksi? 

Mikä saa kirjoittavan ihmisen kirjoittamaan? Miksi niin monet suomalaiset haluavat kirjailijoiksi ja miksi tuntuu nololta sanoa ääneen haaveilevansa kirjailijuudesta? Haaveilevatko Ulla ja Anniina kirjallisen kentän uudistamisesta ja miksi inspiraation käsite ärsyttää Anniinaa niin suunnattomasti? Näistä teemoista keskustelemme tuotantokauden toisessa jaksossa, poikkeuksellisesti ilman vierasta.


3. Miten äitiydestä pitäisi kirjoittaa?

Millaisia ovat kirjallisuuden äidit? Miksi lastenkirjojen äidit ovat niin usein kuolleita? Mikä naiselle klassisesti kirjallisuudessa varatuissa rooleissa ärsyttää? Kirjailija Helmi Kekkonen pohtii jaksossa kanssamme kirjallisuuden äitirepresentaatioita. Mikä kaikki on vikana siinä, miten äitiydestä yhteiskunnassa puhutaan? Entä millaisia äitejä haluaisimme lisää kirjallisuuteen?

4. Mikä prinsessoissa kiinnostaa? 

Miksi prinsessatarinat kiinnostavat ihmisiä? Miksi sekä Anniina että Ulla rakastivat lapsena Meg Cabotin Prinsessapäiväkirjat-sarjaa? Tässä jaksossa pureudumme prinsessojen representaatioihin fiktiossa ja ennen kaikkea puhumme siitä, miten kapea on prinsessan ja ylipäätään naisen rooli. Miten lukemamme kirjallisuus vaikuttaa siihen, miten sosiaalistumme sukupuoleen. Entä miksi satujen prinssit vannovat ikuista rakkauttaan tuntematta prinsessaa ollenkaan ja pussailevat ilman lupaa?!


Copyright © Oma huoneCREATED BY ThemeShine