×

Oma huone on kirjallisuusmedia, jossa tarkastellaan kirjoja, kulttuuria ja kirjoittamista tuoreista ja kiinnostavista näkökulmista. Sivustoa ja podcastia luotsaavat toimittajat Anniina Nirhamo ja Ulla Lehtinen.

Kirjailijat ja kuninkaalliset kiinnostaa - Dokumenttitärpit juuri nyt

Anniina on päässyt dokkareiden makuun, kun löysi oikeasti itseä kiinnostavia dokumentteja - aiheina mikäs muu kuin kirjallisuus ja kuninkaalliset. Lue dokkarivinkit ja käperry sinäkin helmikuussa sohvan nurkkaan näiden kanssa!

En ole koskaan ollut mikään suuri dokkarifani, vaikka periaatteessa ajatus on kiva. Opettavaista ja kiinnostavaa, viihdyttävää ja informatiivista... Mutta usein myös turhan vakavaa, tylsää tai ylidramatisoitua.

Viime aikoina olen löytänyt tieni dokumenttien maailmaan kahden aiheen kautta: kirjallisuus ja kuninkaalliset. Ei kovin yllättäviä aiheita, jos on esimerkiksi kuunnellut Oma huone -podcastia - teimmehän kokonaisen jakson prinsessoista ja kuninkaallisista. The Crownin kolmas tuotantokausi ei ainakaan hillinnyt kiinnostustani brittikuninkaallisiin, eikä viime aikoina puhututtanut #Megxit.

Tällaisia dokumentteja olen viime aikoina katsonut ja suunnittellut katsovani:

Areenan Ferrante-dokumentit

Yle Areenaan on tullut tammikuussa kokonaiset kaksi Elena Ferrante -aiheista dokumenttia. Ferrante-huuma on "viekotteleva" dokumentti anonyymista kirjailijasta. Ferranten suosiota ja kiehtovuutta on perkaamassa italialaisia ja yhdysvaltalaisia kirjailijoita, kustantajia sekä muun muassa Ferranten englannistaja. Katsoin ja nautin!

Näin tehtiin loistava ystäväni -dokumentti taas seuraa HBO:n sarjan My Brilliant Friend tekemistä päänäyttelijöiden mukana aina harjoituksista promokiertueeseen asti. Nuoret amatöörinäyttelijät tekevät upeat roolisuoritukset Lenúna ja Lilana. Dokumentissa päästään kurkkaamaan lavasteiden taakse. Ferrante-fanin herkkua!


Agatha Christie - rikosten kuningatar

En ole juuri lukenut Christietä ihan muutamia lapsena lukemiani kirjoja lukuun ottamata. Dekkareiden kuningatar on kuitenkin ollut paljon pinnalla viime vuosina: hänen teoksistaan on tehty niin uusia painoksia kuin uusia filmatisointejakin. Ilmestyypä helmikuussa suomeksi uusi Christie-elämäkertakin.

Itse sain viime kesänä tuliaiseksi toisen Christien elämäkerran, kun äitini vieraili kirjailijan "kesämökillä" eli Greenwayssa Englannissa. Äiti osti myös itselleen Christien omaelämäkerran, joten luettavaa rouvasta riittäisi..!

Ehkä ihan ensimmäisenä katson Areenasta löytyvän dokumentin, joka katoaa sieltä parin kuukauden päästä. Dokumentti lupaa vastaavansa kysymykseen "kuka oli Agatha Christie, modernin dekkarin äiti?"

Netflixin dokumentit brittikuninkaallisista

Katsoin vastikään melkein putkeen kuusiosaisen dokumenttisarjan Windsorin kuningashuone, joka kertoo Windsorin suvun tarinan sata vuotta taakse päin. Saksalaissyntyisen kuninkaallissuvun piti vaihtaa mainesyistä nimeään ensimmäisen maailmansodan aikaan, ja tästä dokumenttisarja lähtee liikkeelle.

Vuonna 2017 tehty dokumentti jättää prinssit Williamin ja Harryn täysin huomiotta mutta prinssi Charlesiin asti käydään läpi tärkeimmät tapahtumat ja henkilöt 1900-luvulla. Vähän ylidramatisoitu ja liikaa toistoa sisältävä dokumenttisarja antaa kuitenkin hauskalla tavalla näkökulmaa The Crown -sarjaan.

Sillä aikaa kun odotamme, että The Crown pääsee tapahtumissaan prinsessa Dianan aikaan, voimme katsoa Netflixistä aiheesta myös dokkarit Dianan tarina sekä Diana omin sanoin. Nämä on itselläni vielä vasta suunnitelmissa!

Mistä dokkareista sinä olet intoillut viime aikoina?

Anniina

Ei kommentteja

Copyright © Oma huoneCREATED BY ThemeShine