×

Oma huone on kirjallisuusmedia, jossa tarkastellaan kirjoja, kulttuuria ja kirjoittamista tuoreista ja kiinnostavista näkökulmista. Sivustoa ja podcastia luotsaavat toimittajat Anniina Nirhamo ja Ulla Lehtinen.

10 kevään uutuuskirjaa, jotka haluaisin jo päästä lukemaan

Kirkkaat nuorten kirjailijoiden äänet nousevat esiin kiinnostavimpina kevään uutuuskirjojen joukosta. Luvassa on myös taidokasta nuortenkirjallisuutta ja koskettavaa nonfiktiota. 

Kirjakevät on jo pitkällä, mutta halusin silti nostaa esiin kustantamoiden katalogeista muutaman kiinnostavan teoksen. Näitä teoksia kärkyn kirjastoista, enkä malta odottaa, että pääsisin jo upputumaan niiden sivuille! Löytyykö poimintojeni joukosta kirjoja, jotka ovat herättäneet sinun mielenkiintosi?

Kotimainen fiktio

Wilhelmiina Palonen: 206 pientä osaa (Gummerus)

Esikoiskirjailijan teoksessa on maagisen realismin piirteitä ja omintakeinen opetusluuranko, joka seuraa Alvar-poikaa kotiin. Tämä kuulostaa niin ihanan oudolta, että odotan kirjaa sydän pamppaillen! Kustantajan katalogissa vielä kehutaan teosta "karunkauniiksi ja kielellisesti taitavaksi". Mitä muuta voi ihminen kirjalta toivoa? 

Johannes Ekholm: Planet For Fun (Otava) 

"Energiajuomia, anarkismia, aseteollisuutta ja auringon sammumista käsittelevä mysteeri johdattaa lukijan salaliittojen syövereihin", lukee kustantamon katalogissa, ja olen myyty. Teoksessa on kuulemma myös murhaa selvittävä naistenlehden toimittaja, okkultistinen rikollisjärjestö ja salanimellä julkaistu Finlandia-palkittu kirja. Mielettömän kiinnostavia elementtejä.

Jyri Vartiainen: Kolme kesää (Teos)

Missä kulkevat lasten ja aikuisten maailmojen väliset rajat? Kustantamon katalogin mukaan Vartiainen tutkailee teoksessaan muun muassa "lasten maagisia tiloja" ja "leikin varjolla syntyvää väkivaltaa". Nämä aiheet kiehtovat siitäkin syystä, että työstän tällä hetkellä gradua, jossa tarkastelen muun muassa väkivallan representaatioita. 

Kuuntele myös Oma huone -podcastin jakso, jossa Jyri Vartiainen pohtii kanssamme korkeakirjallisuuden ja viihdekirjallisuuden välisiä rajanvetoja.

Nuortenkirjallisuus

Angie Thomas: Mun vuoro (Otava) 

Angie Thomasin esikoinen Vihan jonka kylvät (2018) teki minuun suunnattoman vaikutuksen käsittelemällä rasismia ja ennakkoluuloja tuoreella ja voimakkaalla tavalla nuoren tytön näkökulmasta. Uusi teos sijoittuu rap-musiikin maailmaan, mikä ei henkilökohtaisesti kiinnosta kovin paljon, mutta luotan Thomasin vahvoja tunteita herättävän kerronnan ja inhimillisten henkilöhahmojen kantavan tarinaa.

Elina Rouhiainen: Unienpunoja (Tammi)

Vihdoin se ilmestyy! Väki-trilogian kolmas osa on pian täällä. Palan halusta tietää, kuinka maagisia kykyjä omaavalle kaveriporukalle käy tässä urbaanissa fantasiasarjassa! Nyt onkin hyvä hetki käydä lainaamassa Muistojenlukija ja Aistienvartija kirjastosta, mikäli sarjan aiemmat osat ovat vielä lukematta. Tämä on yksi koukuttavimpia kotimaisia YA-kirjasarjoja toviin!

Suzanne Collins: Nälkäpeli – Balladi laululinnuista ja käärmeistä (WSOY) 

Kuka olisi uskonut, että palaamme vielä Panemiin? En minä ainakaan, mutta koska Nälkäpeli-sarja teki minuun suuren vaikutuksen teini-iässä, tämä kirja on pakko lukea. Kirjan tapahtumat sijoittuvat 64 vuotta ennen Nälkäpeli-sarjan tapahtumien alkua. 

Siiri Enoranta: Kesämyrsky (WSOY) 

Viattomuuden loppu, ruma arvoitus, murha. Siiri Enorannan Tuhatkuolevan kirous (2018) voitti ilmestymisvuonnaan Lasten ja nuorten Finlandia-palkinnon ja nousi yhdeksi vuoden suosikkikirjoikseni. Odotukset tämän uutukaisen suhteen ovat myös korkealla.

Nonfiktio

Antti Rönkä & Petri Tamminen (Gummerus)

Isän ja pojan kirjeenvaihtoromaanissa avataan lapsuuden ja aikuisuuden haavat rehellisesti, lempeästi ja avoimesti. Tämä on yksi kevään eniten odottamiani kirjoja, ja useita kiittäviä arvioita on jo näkynytkin kirjablogeissa. Muun muassa Helmi Kekkonen kirjoittaa teoksesta kauniisti Sivulauseita-blogissaan. Kirjan äänikirjaversiokin on juuri ilmestynyt, ja aion kuunnella sen pikapuoliin. 

Maggie Nelson: Jane – Eräs murha / Punaiset osat (Kustantamo S&S)

Maggie Nelsonin täti Jane Mixer murhataan väkivaltaisesti, kun Nelson on lapsi, ja tädin murha varjostaa hänen lapsuuttaan. Kirjassa Nelson tarkastelee tapahtunutta ja pohdiskelee väkivaltaa, kasvamista ja tyttöyttä. True crimea, omaelämäkertaa, runoutta ja dokumentaarisia lähteitä hyödyntävä teos vaikuttaa kokonaisuudelta, jonka äärellä tulen haukkomaan henkeäni. 

Satu Rämö & Hanne Valtari: Unelmaduunarin tilipäivä – 8 askelta ja tienaat tarpeeksi (WSOY)

Rakastin Satu Rämön ja Hanne Valtarin Unelmahommissa-teosta, joka ilmestyi pari vuotta sitten. Kirjan äärellä oli ihana pohdiskella, miten voisin luoda itselleni työn, jota rakastan. Freelance-työn äärellä herää kuitenkin aina kysymys rahasta. Onkin mahtavaa, että uudessa teoksessa keskitytään juuri rahan ympärille kietoutuviin kysymykseen.


Ulla

Ei kommentteja

Copyright © Oma huoneCREATED BY ThemeShine