×

Oma huone on kirjallisuusmedia, jossa tarkastellaan kirjoja, kulttuuria ja kirjoittamista tuoreista ja kiinnostavista näkökulmista. Sivustoa ja podcastia luotsaavat toimittajat Anniina Nirhamo ja Ulla Lehtinen.

Millainen on hyvä äänikirja? 6 kuunteluvinkkiä

Suurin osa äänikirjoista luetaan painetusta kirjasta sellaisenaan, mutta myös suoraan äänikirjoiksi kirjoitettavia teoksia tehdään jo. Äänikirja on oma kirjallisuuden alalajinsa, jolla on mahdollisuuksia kehittyä vaikka mihin. Mutta millainen on hyvä äänikirja?

Hyvä äänikirja on sellainen, jonka juonesta ei putoa kärryiltä, vaikka keskittyminen välillä herpaantuu ja kuuntelu on sirpaleista. Äänikirjassa lukijalla on suuri rooli: kirjailijan lukemat teokset tulevat lähemmälle kuin näyttelijän lukemat.

Keräsin yhteen kuusi viime aikoina kuuntelemaani äänikirjaa, jotka ovat tehneet vaikutuksen tai joiden parissa olen erityisesti viihtynyt.

Mari Koppinen & Anna Puu: Minä olen Anna Puu

Anna Puun kymmenvuotisen artistiuran kunniaksi julkaistu muistelmateos esittelee Anna Puun elämää ja uraa hänen kappaleidensa kautta. Jokainen luku on nimetty tietyn kappaleen mukaan, ja äänikirjassa kuullaan myös demoversioita kyseisistä kappaleista. Tässä äänikirjassa on mahtavaa versiointia! Lisäksi Anna Puu lukee kirjan itse, mikä tuo aina paljon lisää äänikirjaan.

Maria Veitola: Veitola

Myös Maria Veitola lukee kirjansa äänikirjoiksi itse. Tuoreena häneltä onkin julkaistu Toisinpäin-niminen teos, joka on kuuntelulistallani, mutta Veitolan olen kuunnellut, ja sitä voin suositella. Kirjailijan itsensä lukemana teos saa mielestäni aivan uuden ulottuvuuden!

Lily Allen: My Thoughts Exactly

Toistan itseäni ja sanon, että myös Lily Allenin teoksen kuuntelukokemus on varmasti astetta kiinnostavampi, kun sen lukee kirjailija ja artisti itse. Omaelämäkerta on myös sisällöllisesti kiinnostava: Allen on elänyt melko vaiherikkaan elämän ja uran. Kirjassa käsitellään paljon muun muassa naisen asemaa musiikkimarkkinoilla. Psst! Äänikirjan lopussa kustannustoimittaja haastattelee Lilyä kirjan kirjoittamisesta!

Elly Griffiths: Ruth Galloway -sarja

Dekkarit sopivat erinomaisesti äänikirjoiksi juonivetoisuudensa ansiosta. Itse nautin tunnelmallisista Ruth Galloway -kirjoista, jotka sijoittuvat Englannin maaseudulle. Päähenkilönä on epävarma ja sympaattinen arkeologi Ruth Galloway, joka jotenkin aina sotkeutuu murhatutkimuksiin. Kirjat alkavat jossain vaiheessa vähän toistaa itseään, mikä ei äänikirjassa ole niin vakavaa... Parempi vain, ettei putoa kärryiltä!

Lindsey Kelk: Meillähän oli tauko

Juonivetoista ja siksi äänikirja-ainesta on usein myös chick lit. Lindsey Kelkiä suositeltiin minulle joskus bookstagramissa, ja pari teosta kuunnelleena voin jakaa suositusta eteenpäin. Kivaa, kevyttä, hauskaa mutta ei typerää kirjallisuutta ei liian usein tule vastaan. 

Tässä teoksessa on kaksi kertojaa, joka aiheutti hieman hämmennystä äänikirjassa, mutta muuten nautin kovasti! Kuuntelin aiemmin myös Kelkin Ikuisen morsiusneidon, joka oli sekin oikein viihdyttävä.

Candance Bushnell: Onko vielä sinkkuelämää?

Viimeisimmäksi kuuntelin Sinkkuelämää-kirjoittajan uusimman, keski-ikäisten naisten deittailua käsittelevän omakohtaisen teoksen (voisiko sitä muistelmaksikin kutsua?). Olen katsonut Sinkkuelämää-sarjaa paljonkin, mutta kirjoja en ole aiemmin lukenut.

Tämä oli positiivinen yllätys, sekä hauska että koskettava, ja sopi hyvin äänikirjaksi rakenteensa ansiosta. Kirja rakentuu luvuista, joista jokainen käsittelee tiettyä aihetta, kuten nuorempien kanssa deittailua (= poikimista), Tinderiä, pyöräilyä tai ökykallista kasvovoidetta.

Seuraavaksi kuuntelulistalla ovat ainakin nämä:

  • Heli Laaksonen: Aurinko. Porkkana. Vesi
  • Antti Holma: Kauheimmat runot
  • Venla Pystynen & Linda-Maria Roine: Ei koira muttei mieskään
  • Astrid Swan: Viimeinen kirjani
  • Reese Witherspoon: Whiskey in a Teacup
  • Jojo Moyesin kirjat
  • Clare Macintoshin dekkarit
Vinkkaa kommenteissa paras kuuntelemasi äänikirja!
Anniina

Ei kommentteja

Copyright © Oma huoneCREATED BY ThemeShine