×

Oma huone on kirjallisuusmedia, jossa tarkastellaan kirjoja, kulttuuria ja kirjoittamista tuoreista ja kiinnostavista näkökulmista. Sivustoa ja podcastia luotsaavat toimittajat Anniina Nirhamo ja Ulla Lehtinen.

Mikä kirja isälle isänpäivälahjaksi? Viime hetken vinkit lahjaostoksille!

Isänpäivä lähestyy ja kirjakauppojen mainokset esittelevät taas toinen toistaan äijämäisempiä teoksia lahjavinkkeinä isälle. Isäthän lukevat vain miesten kirjoittamia dekkareita ja urheilijaelämäkertoja, vai miten se meni...? 

Koska kirjakauppojen mainoslehdet liputtavat vuodesta toiseen yhdenlaisen, kapean mieskäsityksen puolesta, kokosimme oman listamme kiinnostavista, isänpäivälahjaksi sopivista teoksista. Näistä osassa pääosaan pääsee kaunis kieli, osassa kiinnostava tarina, osassa hurja ilmiö. Osassa listan teoksista myös miehuus ja isyys ovat keskeisessä roolissa.

Löytyisikö näiden kirjojen joukosta sopiva lahjavaihtoehto sinun isällesi, papallesi tai isähahmollesi? Hyvää isänpäivää kaikille isille ja isinmielisille!

Fiktiota lahjaksi isälle

Maja Lunde: Sininen (Tammi, 2019) – Miltä näyttää maailma, jossa vesi on loppumassa? Kahdessa aikatasossa hurjasti etenevä kertomus sopii lahjaksi isälle, jota kiinnostavat ekodystopiat ja joka on huolissaan ilmaston nykytilasta.

Pajtim Statovci: Bolla (Otava, 2019) – Kansainväliseen menestykseen kiitäneen Statovcin kolmas romaani on hieno mutta epämiellyttävä kuvaus sodasta, kodittomuudesta, ikävästä, ihmisyydestä ja rakkaudestakin. Kauniskielinen teos järisyttää, ja on äärimmäisen ajankohtainen lahja, sillä se nostettiin tällä viikolla Finlandia-palkintoehdokkaiden joukkoon.

Antti Rönkä: Jalat ilmassa (Gummerus, 2019) – Röngän koskettava esikoisromaani käsittelee myös isän ja pojan suhdetta. Esimerkiksi opettajaisää voisi kiinnostaa kuvaus siitä, miten koulukiusaaminen vaikuttaa elämään nuorena aikuisenakin.

Lisa Morton ja Leslie S. Klinger (toim.): Klassikkokirjailijoiden parhaat kummitustarinat (Minerva, 2019) – Pitääkö isä kummitusjutuista? Tämä kirja kokoaa yksien kansien väliin kaikkien aikojen parhaat mysteerijutut. Teoksesta löytyy muun muassa Charles Dickensin ja Edgar Allan Poen kummitusjuttuja, Mortonin ja Klingerin asiantuntevilla saatesanoilla varustettuina.

Édouard Louis: Ei enää Eddy (Tammi, 2019) – Millaista on kasvaa aikuiseksi keskellä sellaisten ihmisten joukkoa, joka ei hyväksy sinun tapaasi olla mies? Ei enää Eddy kertoo koskettavan tarinan homoseksuaalista Eddystä, joka kasvaa pohjoisranskalaisella teollisuuspaikkakunnalla sovinismin, väkivallan ja näköalattomuuden keskellä.

Kim Thuy: Ru ja Vi (Gummerus, 2019) 
– Kim Thuyn kielen laineilla kauniisti keinuvat teokset kurkistavat pakolaisuuden ja ulkopuolisuuden kokemuksiin. Thuyn omat juuret ovat Vietnamin venepakolaisuudessa ja kirjat ammentavat myös hänen omasta henkilöhistoriastaan.


Tietokirjallisuutta ja nonfiktiota lahjaksi isälle

Aura Koivisto: Mies ja merilehmä – Luonnontutkija Georg Stellerin kohtalokas tutkimusmatka (Into, 2019) – Kirja kertoo saksalaisesta tiedemiehestä Georg Stelleristä, joka matkallaan kohti Alaskaa näkee maailman ainoana tutkijana stellerinmerilehmän. 27 vuotta myöhemmin laji kuolee sukupuutton. Teos tutkailee kiehtovalla tavalla 1700-luvun luonnontieteilijöiden maailmankuvaa ja heidän suhdettaan luontoon.

Antti Heikkinen: Kallio-poika – Peilikuvassa Kalle Päätalo (Gummerus, 2019) – Mikäli isä fanittaa Kalle Päätalon Iijoki-sarjaa, kirjallinen sukellus Päätalon elämään voisi olla sopiva lahja hänelle. Teoksessa Heikkinen peilaa omaa lukijuuttaan ja kirjailijuuttaan viihdyttävällä tavalla Päätalon elämään. Miksi rakastettu kirjailija onnistuu teoksillaan hurmaamaan yhä uudet lukijasukupolvet?

Taina Tervonen ja Anna Autio: Hukkuneet (Kustantamo S&S, 2019) – "Välimerestä on tullut Euroopan suurin joukkohauta. Noin 30 000 ihmistä on menettänyt henkensä sitä ylittäessä." Venepakolaisuutta käsittelevä tietokirja kysyy, keitä olivat he, jotka eivät koskaan päässeet perille, ja miten heidän elämänsä vaikutti ihmisiin, jotka työnsä puolesta ovat tekemisissä uhrien kanssa. Kirja on ajankohtainen myös siksi, että se noteerattiin tietokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkuudella tänä syksynä.

Jessika Aro: Putinin trollit (Johnny Kniga, 2019) – Informaatiosodankäynnin kiemuroihin johdatteleva teos on hyytävää luettavaa. Aro kuvaa journalistisella tarkkuudella, miten Venäjä ei kaihda käyttää lokakamppanjoita, valeuutisia, sometrolleja ja kyberhyökkäyksiä vastustajiensa vaientamiseen.

Jake Nyman: Kielletyt levyt – Sata vuotta musiikin sensuuria (Gummerus, 2019) – Tämä kirja sopii kuin nenä päähän isälle, joka rakastaa musiikkia ja on kiinnostunut sen kummallisesta historiasta! Millä perusteilla musiikkia on sensuroitu totalitaristisissa valtioissa, entä länsimaisissa demokratioissa? Mitkä levyt on kielletty meillä täällä Suomessakin?

Lisa Brennan-Jobs: Pikkusintti (WSOY, 2019) – Brennan-Jobsin muistelmat keskittyvät vaikeaan ja ristiriitaiseen isäsuhteeseen. Steve Jobs ei ollut hyvä isä, mutta kirja on hyvä. Ehkä se herättää isälle ajatuksia vanhemmuudesta! Lue myös Anniinan keväällä kirjoittama arvio Pikkusintistä.

Tara Westover: Opintiellä (Tammi, 2018) – Westoverinkaan isä ei ollut parhaasta päästä. Muistelmateoksessa käsitellään paljon lapsuutta, perhettä ja naiseksi kasvamista. Ennen kaikkea kirjaa kuitenkin luetaan oodina koulutukselle ja sivistykselle: Tiukan uskonnollisen yhteisön keskellä kasvanut Westover ei saa lapsena käydä koulua, mutta irtauduttuaan yhteisöstä hän etenee lopulta tohtoriksi asti.

Oma huone

Ei kommentteja

Copyright © Oma huoneCREATED BY ThemeShine