×

Oma huone on kirjallisuusmedia, jossa tarkastellaan kirjoja, kulttuuria ja kirjoittamista tuoreista ja kiinnostavista näkökulmista. Sivustoa ja podcastia luotsaavat toimittajat Anniina Nirhamo ja Ulla Lehtinen.

Miten digitalisaatio vaikuttaa kirjoittamiseen ja kirjallisuuteen? Tätä pohdimme Oma huone -podcastin uudessa jaksossa!

Oma huone -podcastin 15. jaksossa kysytään, onko digitalisaatio kirjallisuuden ja lukemisen loppu, vai voisiko se sittenkin tarjota oikopolkuja kirjojen maailmaan sellaisillekin, jotka tähän asti eivät ole lukemisesta niin välittäneet. Aihetta pohtii kanssamme kirjailija-tubettaja Mikko Toiviainen eli Kalenterikarju. 

Äänikirjat, chatfiktio, e-kirjat. Digitalisaatio kurkottaa sormiaan koko ajan enenevässä määrin kirjallisuuteen ja myös kirjoittamiseen. Itse asiassa Mikko Toiviaisen uusi kirja, What's up, elämä (WSOY 2019) syntyi puhelimella kirjoittamalla. Uudessa jaksossa Mikko kertoo, miten uraauurtava kirja syntyi ja millaista oli kirjoittaa kirja lähes kokonaan WhatsAppissa.

Pohdimme myös sitä, miksi äänikirjat ovat muutaman viime vuoden aikana nousseet niin suureen suosioon. Entä voisivatko kuunnelmat olla seuraava megatrendi? Miksi niin paljon äänikirjojen ja äänikerronnan potentiaalista jätetään hyödyntämättä?
"Minkälaisia erilaisia mahdollisuuksia meillä onkaan vaikka äänikirjojen, kuunnelmien ja podcastien sekoittamisessa? -- Me puhutaan aina äänikirjasta, e-kirjasta ja fyysisestä kirjasta erikseen. Mutta millainen olisi niiden yhdistelmä?" Mikko Toiviainen
Kirjallisuuden saavutettavuus puhututtaa meitä myös. Löytäisivätkö kirjat uudenlaisia lukijoita, jos ne julkaistaisiin esimerkiksi Instagramissa? Entä voisivat pelattavat kirjat luoda uudenlaista yhteisöllisyyttä lukijoiden välille?

Jaksossa Anniina paljastaa, miksi on jo hieman kyllästynyt chatfiktioniin, Ulla haaveilee paluusta 80-luvulle ja Mikko kehaisee McDonald'sia. Mutta miksi?

Kuuntele jakso Soundcloudista, iTunesista, Spotifysta tai Acastista!



Oma huone

1 kommentti

  1. Hyvää pohdintaa! Täytyykin käydä kuuntelemassa tämä podcast, jos on vielä saatavilla. Olen pohtinut paljon samaa fyysisten kirjojen ystävänä samalla, kun olen yrittänyt opetella äänikirjojen kuuntelua.
    Saavutettavuus, litterointi ja muut ovat olleet itselle hyvin vieraita aiheita ja olen yrittänyt kartoittaa faktatietoa näistä paljon. Jos muitakin kiinnostaa, löysin esimerkiksi tältä sivulta hyvää tietoa: https://www.annanpura.fi/litterointipalvelut

    VastaaPoista

Copyright © Oma huoneCREATED BY ThemeShine