×

Oma huone on kirjallisuusmedia, jossa tarkastellaan kirjoja, kulttuuria ja kirjoittamista tuoreista ja kiinnostavista näkökulmista. Sivustoa ja podcastia luotsaavat toimittajat Anniina Nirhamo ja Ulla Lehtinen.

Norjalainen kirjailija Nina Lykke: Minua kiinnostaa se, mitä ihmiselle tapahtuu, kun hän menettää kaiken

Nina Lykke kirjoittaa parasta tekstiä silloin, kun hän on pahalla päällä. Avioeroa kirjoissaan käsitellyttä kirjailijaa kiinnostaa keskiluokkaisen ihmisen eksistentiaalinen kriisi.

Nina Lykke elää kuherruskuukautta uuden ammattinsa kanssa. Hänen kolmas romaaninsa Ei, ei ja vielä kerran ei (suom. Sanna Manninen) on ollut jättimenestys niin Norjassa kuin Ruotsissakin, mikä on mahdollistanut päivätöistä jättäytymisen ja kokopäiväiseksi kirjailijaksi ryhtymisen. Lykke lopetti työnsä graafisena suunnittelijana pari vuotta sitten.

Lykke on käsitellyt teoksissaan usein avioeroa. Sekä hänen uusimmassa romaanissaan että tulevassa, Norjassa syksyllä ilmestyvässä romaanissa aiheena on pettäminen ja siitä seuraava ero.

"Keski-iässä eroaminen on suuri eksistentialinen kriisi. Se on dramaattista, kun juuri silloin pitäisi asettua aloilleen ja valmistautua vanhuuteen", Lykke kertoo. 

Väsymystä päätösten äärellä

Lykke itse on naimisissa toista kertaa, mutta hän sanoo, ettei kirjoita suoraan omista kokemuksistaan. Hän on ystävä entisen miehensä kanssa, josta erosi 2000-luvun alussa, ja he asuvat lähekkäin. Romaanit syntyvät kaikesta, mitä kirjailija havainnoi ympärillään. 

"Minua kiinnostaa se, mitä ihmiselle tapahtuu, kun hän menettää kaiken. Meillä Pohjoismaissa on asiat ulkoisesti niin hyvin", Lykke sanoo. 

"Elämme nykyään niin pitkään ja meillä on niin paljon vapautta ja mahdollisuuksia, joista valita. Se koskee kaikkea: mitä katsoisin Netflixistä, millaista maitoa juon, minkä merkin tamponeita ostan."

Valintojen viidakko on alkanut turhauttaa Lykkeäkin entistä enemmän. Päätöksiin liittyvä väsymys onkin napannut hänet kouriinsa.

"Minun täytyy rajoittaa valintojani tai muuten tulen hulluksi. Olen juuri peruuttanut kaikkien suoratoistopalveluideni tilaukset, niin Netflixin, HBO:n kuin Amazon Primenkin."

Nina pohtii, että hyvinvointi on totta kai hyvä asia, mutta ehkä emme pysty käsittelemään tätä kaikkea. Hän itse on esimerkiksi järjestellyt vaatekaappinsa niin, että hänellä on esillä vain kolmekymmentä vaatetta, koska hän väsyi tekemään päätöksiä vaatekaapin äärellä. 

Tapasimme Nina Lykken Gummeruksen järjestämällä aamiaisella 17.5.2019.

Nina Lykke on kiinnostunut ihmisistä, joilla on kaikki ulkoisesti hyvin

Kirjailijaa siis kiinnostavat erityisesti ihmiset, joilla on kaikki, mutta he eivät silti ole onnellisia. 

"Ei ole loogista olla masentunut, kun kaikki on hyvin. Vaikka voimme paremmin kuin koskaan, meillä on enemmän aikaa ja kaikkea kuin koskaan, silti haluamme aina enemmän. Kaikki ovat koko ajan stressaantuneita ja olemme unohtaneet, miten rentoutua."

Ninan ensimmäinen suomennettu romaani Ei, ei ja vielä kerran ei kertoo viisikymppisestä avioparista Ingridistä ja Janista sekä Janin viisitoista vuotta nuoremmasta kollegasta Hannesta. Ingrid on lopen kyllästynyt elämäänsä, työhönsä opettajana ja kotona asuviin aikuisiin poikiinsa. 

Jan saa yllättäen ylennyksen ja elää omaa keski-iän kriisiään. Hanne taas tuskastelee elämäänsä sotkusessa yksiössä, kun kaikki muut saavat lapsia. Jan ja Hanne ryhtyvät suhteeseen, mutta onko uudessa suhteessa asiat paremmin? 

Kirjoittaminen ei luista onnellisena

"Kaikki kirjani kolme päähenkilöä ovat minä. Heissä kaikissa on piirteitä minusta itsestäni ja myös ihmisistä, joita olen nähnyt ympärilläni."

Kirjan nimen synnystä Lykkellä on takataskussaan hauska anekdootti. 

"Annoin kirjalleni nimeksi Ei, ei ja vielä kerran ei, koska sillä tavalla olisin halunnut vastata kaikkeen, kun minulla oli vaihdevuodet!"

Romaani on tulvillaan hauskoja huomioita keskiluokkaisesta arjesta. Sen huumori on mustaa ja toisinaan absurdia. Lykken huumori syntyy negatiivisten tunteiden kautta. Hän kertoo, että kun hän on hyvällä tuulella, hän kirjoittaa hirveää tekstiä. 

"Mutta kun olen vihainen, teksti vain virtaa näppäimistöllä. Kirjoitan raivokkaasti ja lopulta oma tekstini alkaa naurattaa. Siitä huumorini syntyy."
Anniina

Ei kommentteja

Copyright © Oma huoneCREATED BY ThemeShine