×

Oma huone on kirjallisuusmedia, jossa tarkastellaan kirjoja, kulttuuria ja kirjoittamista tuoreista ja kiinnostavista näkökulmista. Sivustoa ja podcastia luotsaavat toimittajat Anniina Nirhamo ja Ulla Lehtinen.

Mikä ihmeen lukumaraton? Maratoonarin ohjeet

Kun pari vuotta sitten tein oman bookstagram-tilini ja sitä myötä aloin seurata myös muiden (kuin Ullan ja Minnan) tilejä, oli monta asiaa, joista olin aivan pihalla. Yksi niistä oli lukumaraton. Siis mikä?

Lukumaratoneja järjestetään usein erityisesti kirjablogien puolella, mutta myös Instagramissa. Usein lukumaratoneille kuuluu yhteisöllisyys, mutta sellaisen voi toki myös pitää ylhäisessä yksinäisyydessäänkin. (Esimerkiksi booktubessa suositut lukuvlogit kuvataan usein oman lukumaratonin aikana.)

Lukumaratonin idean voinee päätellä sen nimestä: tarkoituksena on pyhittää tietty aika lukemiselle ja lukea niin paljon kuin ehtii.

Lukumaratoneja on eri tyyppisiä

24 tunnin lukumaratonien ideana on lukea 24 tunnin aikana niin paljon kuin ehtii. Syömiset ja nukkumiset lasketaan mukaan aikaan. #25infive-maratonissa luetaan 25 tuntia viiden päivän aikana ja sen pienoisversiossa #8intwo luetaan kahdeksan tuntia kahden päivän aikana.

Jos lukumaraton kestää useamman päivän tai esimerkiksi viikon sen kummemmin määrittelemättä, on tarkoituksena lukea yksinkertaisesti niin paljon kuin ehtii. Usein tämä tarkoittaa sitä, että keskittyy arjen lomassa lukemiseen erityisen paljon.

Jälkimmäisen tyyppinen on myös Aami-lukumaraton, jonka järjestämme Aami-kollektiivimme eli Bibbidi bobbidi book -blogin Minnan ja Lauran kanssa. Aamin ensimmäinen lukumaraton alkaa helatorstaina 30.5. ja jatkuu neljän päivän ajan sunnuntaihin 2.6. asti.⁣

Miten maratonille osallistutaan?

Pääasia on lukea ja nauttia. Voit varata lukemiselle koko pitkän viikonlopun tai lukea niin paljon kuin ehdit arjen ja muiden puuhien lomassa. Voit lukea ihan mitä haluat: romaaneja, novelleja, runoja, tietoa... vaikka lehtiä tai akateemisia artikkeleita, jos siltä tuntuu (ne eivät kuitenkaan taida olla kovin yleisiä lukumaratoneilla).

Voit valmistautua suunnittelemalla etukäteen, mitä luet ja postaamalla siitä tägillä #aamilukumaraton. Voit kertoa maratonisi edistymisestä esimerkiksi jokaisen päivän päätteeksi samalla tägillä.

Voit laittaa tägin seurantaan Instagramissa ja seurata, mitä muut lukevat ja miten. Voit kommentoida, keskustella ja nauttia lukumaratonin fiiliksestä.

Maratonin loputtua voit tehdä koonnin koko maratonista. Tiedät tägin.

Maratoonaamisen iloa!

Kuvat: Minna/Bibbidi Bobbidi Book

Lue myös:
Bibbidi Bobbidi Book: 5 vinkkiä onnistuneeseen lukumaratoniin 
Anniina

Ei kommentteja

Copyright © Oma huoneCREATED BY ThemeShine