×

Oma huone on kirjallisuusmedia, jossa tarkastellaan kirjoja, kulttuuria ja kirjoittamista tuoreista ja kiinnostavista näkökulmista. Sivustoa ja podcastia luotsaavat toimittajat Anniina Nirhamo ja Ulla Lehtinen.

Jessica Townsendin Meinioseppä – Morriganin kutsumus on parasta nuortenkirjallisuutta juuri nyt

Viime kesänä se tapahtui. Minä löysin vihdoin kirjan, jonka äärellä koin samanlaista puhdasta lukemisen riemua ja fantasiamaailmaan uppoamista kuin Harry Pottereiden äärellä. Tänä keväänä Morrigan Korpin seikkailut saivat jatkoa, kun sarjan toinen osa, Meinioseppä – Morriganin kutsumus ilmestyi.

”Tämä kirja on seuraava Harry Potter!” lehdet julistivat keväällä 2018. Kuinka olisin voinut olla kiinnostumatta australialaisen Jessica Townsendin Nevermoor – Morriganin koetukset -kirjasta? Vaikka julistukset saivat minut peilaamaan kirjaa jatkuvasti lapsuuteni yhteen merkittävimmistä lukukokemuksista, oli nopeasti selvää, että potentiaalia samanlaiseksi ilmiöksi tässäkin sarjassa on.

Tänä keväänä ilmestynyt sarjan toinen osa, Meinioseppä – Morriganin kutsumus (Otava 2019, suom. Jaana Kapari-Jatta) jatkaa Morriganin tarinaa. 12-vuotias Morrigan pääsee vihdoin aloittamaan koulutuksensa yhdessä Nevermoorin kaupungin salaperäisimmissä kouluissa.

Morriganin vuosikurssilaisten lukujärjestyksistä löytyy lohikäärmeellä ratsastusta, mesmerismin eli lumoamisen tunnistamista, keskustelun aloittamista kuolleiden kanssa, lohikäärmekieltä ja magnifikantin hoitoa, mutta Morrigan saa luvan osallistua ainoastaan loputtoman kuiville historian tunneille. Siellä hän saa professorinsa johdolla tutustua siihen, millaisiin kauheuksiin ja hirveyksiin meiniosepät ovat historian saatossa syyllistyneet. Sen sijaan kukaan ei suostu opettamaan hänelle, kuinka hän voisi itse käyttää mystisiä meiniosepän kykyjään.

Kirjassa peilaillaan klassiseen tapaan sitä, millaista vihaa ja raivoa erilaisuuden pelosta johtuva ulkopuolelle jättäminen voi saada aikaan. Teema on ehkä hieman kulunut, eikä kirja tuo käsittelyyn juurikaan mitään uutta. Toisaalta milloinpa ei olisi ajankohtaista muistuttaa siitä, että toisten sulkeminen ulkopuolelle aiheuttaa lähinnä kipua ja surua?

Ystävyyden kuvauksessa Townsend onnistuu jälleen kerran mainiosti. Tässä osassa Morriganin paras ystävä Pihlaja Swift tosin jää hieman paitsioon, ja kirja antaa enemmän tilaa Morriganin ja ensimmäisessä osassa esitellyn nyrpeän mesmeristi Sointu Mustapalon suhteen syventämiselle. Kun kaikki muut Morriganin vuosikurssilaiset kyräilevät Morrigania kulmiensa alta, Sointu ja Morrigan ajautuvat toistensa tueksi useaan otteeseen.

Meinioseppä – Morriganin kutsumus on maaginen lukukokemus

Meinioseppä – Morriganin kutsumus on vauhdikas fantasiaseikkailu, jossa käänne seuraa nopeasti toistaan. Ihanan taikakoulun kuvaamisen lisäksi kirjassa on myös harrypottermaiseen tapaan mysteerijuoni: Meineikkaan seuran lahjakkaita jäseniä alkaa katoilla ja Morriganin suojelija, Jupiter Pohjoinen, kutsutaan selvittämään, kuka katoamisten taustalla on. Morrigan ystävineen tosin pyöräyttää melkein kuin vahingossa omat tutkimuksensa käyntiin ja sotkeutuu Nevermoorin alamaailman kiemuroihin.

Sanottakoon vielä sekin, että vaikka kirjaa on usein verrattu Harry Pottereihin ja vaikka minäkin olen tässä tekstissä peilaillut lukukokemuksen maagisuutta Harry Pottereiden lukemiseen, kirja seisoo lopulta tukevasti omilla jaloillaan. Kirjan maailma on täynnä hurmaavia yksityiskohtia aina alkaen taianomaisesta Deukalion-hotellista, jossa Morrigan asuu, meitrolinjoista, joita pitkin Morrigan vuosikurssilaisineen kiitää oppilaitokseensa ja salaperäisistä kammotoreista, jotka ovat ehkä sittenkin vain taru, jolla isommat lapset pelottelevat nuorempiaan.

Kaikkinensa Jessica Townsendin Nevermoor-sarja on yksinkertaisesti parasta nuortenkirjallisuutta juuri nyt. Minkään muun kirjan äärellä en ole pitkään aikaan kokenut samanlaista pakonomaista tarvetta saada tietää, mitä seuraavaksi tapahtuu ja minkälaisia käänteitä kirjailija on punonut tarinaan!

Kirja on saatu arvostelukappaleena töiden kautta. 

Jessica Townsend: Meinioseppä – Morriganin koetukset

Ulla

Ei kommentteja

Copyright © Oma huoneCREATED BY ThemeShine