×

Oma huone on kirjallisuusmedia, jossa tarkastellaan kirjoja, kulttuuria ja kirjoittamista tuoreista ja kiinnostavista näkökulmista. Sivustoa ja podcastia luotsaavat toimittajat Anniina Nirhamo ja Ulla Lehtinen.

Jakso 13 on ilmestynyt – tästä kaikesta puhuimme!

Oma huone -podcastin jaksossa 13 on käsittelyssä äitiys kirjallisuudessa. Ovatko äidit epäkiinnostavia? Miksi sadut ovat täynnä ilkeitä äitipuolia? Miten vanhemmuutta pitäisi käsitellä eri tavalla kuin tähän asti?

Uudessa jaksossa vieraamme Helmi Kekkonen kertoo, miksi hän halusi kirjoittaa tuoreen kirjansa Olipa kerran äiti. Pohdimme, millaisena äitiys näyttäytyy kirjallisuudessa ja millaista puhetta äitiydestä kaipaamme lisää.

Lastenkirjallisuudesta usein puuttuvat äidit. Alkaako seikkailu vasta silloin, kun äitiä ei ole? Vapauttaako äidin poissaolo lapsen itsenäistymään? Miksi äidin täytyy olla poissa, että lapsi voi aloittaa matkansa? Entä mistä kumpuavat lukemattomien satujen ilkeät äitipuolet?
"Voi tapahtua jotain sellaista, mikä kääntää olemisen ihan uudelle tasolle ja uuden näköiseksi, mutta silti mä pysyn samana ja mun elämä jatkuu." Helmi Kekkonen
Jaksossa olemme yhtä mieltä siitä, että äitiys-, vanhemmuus- ja perhekeskustelussa on paljon tasoja, joita pitäisi käsitellä enemmän. Keskustelussa korostuu arjen kaaos ja se, miten kaikki kaatuu koko ajan päälle.

Pohdimme, miksi keskustelu on niin mustavalkoista, miksemme voi puhua kaikesta yhtä aikaa: hyvistä ja huonoista hetkistä. Miksi vanhemmuus on niin ladattu aihe? Miksi niin monet naiset suorittavat äitiyttä, entä missä ovat suorittajaisät?
"Vanhemmuutta on käsitelty usein jonkun kriisin tai ikävän kautta, mutta miten tuoda esiin kaikki se hyvä ja ihanuus?" Helmi Kekkonen
Keskustelemme myös naiselle varatusta äiti-huora-madonna-roolijaosta. Naisen kuvaus on ollut pitkään hyvin stereotyyppistä. Ovatko äidille ja naiselle varatut roolit nyt oikeasti murtumassa niin kirjallisuudessa kuin yhteiskunnassakin?

Kuuntele jakso Soundcloudista, iTunesista, Spotifysta tai Acastista!


Helmi Kekkonen on vieraana Oma huone -podcastin 13. jaksossa.

Oma huone

Ei kommentteja

Copyright © Oma huoneCREATED BY ThemeShine