×

Oma huone on kirjallisuusmedia, jossa tarkastellaan kirjoja, kulttuuria ja kirjoittamista tuoreista ja kiinnostavista näkökulmista. Sivustoa ja podcastia luotsaavat toimittajat Anniina Nirhamo ja Ulla Lehtinen.

7 kirjaa vahvoista äideistä – Ovatko nämä kaikkien aikojen upeimmat kirjat äideistä?

Päähenkilönä äiti, mitä tulee mieleen? Listasimme seitsemän kijaa, jotka eivät eivät ole ehkä mitään tyypillisimpiä äitikirjoja. Näissä kirjoissa äidit ovat muutakin kuin äitejä!

Äiti-ihminen päähenkilönä tuntuu harvinaiselta, niin hassulta kuin se kuulostaakin. Äidit ovat kirjallisuudesta paljon poissa. He ovat joko kuolleet, lähteneet, kirjaimellisesti tai henkisesti eivät ole läsnä – tai heille ei vain ole roolia tarinassa. 

Oma lukunsa ovat vaikeat äitisuhteet, joita kuvataan usein tyttären näkökulmasta. Missä ovat tavalliset, erilaiset äidit, joiden äitiys vain on olematta teoksen pääaihe? 

Äitienpäivän kunniaksi ja 13. jaksomme teeman mukaisesti keräsimme lukemistamme teoksista 7 kirjaa, joissa on suuressa roolissa upea äiti.

Kuuntele myös Oma huone -podcastin 13. jakso: Miten äitiydestä pitäisi kirjoittaa?

Paula Nivukoski: Nopesti piirretyt pilvet

1920-luvun Pohjanmaalla Liisa toteuttaa isänsä kuolinvuoteella esittämää pyyntöä pitää kotitila omassa suvussa. Liisan mies Kalle lähtee leveämmän leivän perässä Amerikkaan ja Liisa jää. Pikkusisko lähtee itsenäiseksi naiseksi Vaasaan, äiti arvostelee ja kyläläiset puhuvat selän takana. Liisan vahvuus on siinä, että hän tekee niin kuin itse katsoo hyväksi ja seisoo sen takana. Taipuu, mutta ei murru, kuten kirjan liepeessäkin luvataan.

Eeva Rohas: Raivo

Tuuli oli älykkö, joka rakastui pahaan poikaan. He saivat tyttären, Lunan. Tarina alkaa siitä, kun Tuuli ja Luna jättävät alkoholisoituneen ja arvaamattoman Iljan. Tuuli on kääntäjä, jolta menee tärkeä työprojekti sivu suun. Uudessa kodissa Tuuli ja Luna nukkuvat patjoilla, kun eivät saa sänkyjä koottua. Raivossa äiti on masentunut, mutta joskus vahvuus on sitä, että lähtee.

Golzah Hashemzadeh Bonde: Olimme kerran

Tämä teos menee myös sarjaan vaikea äiti-tytärsuhde, mutta tämä on yksi koskettavimmista kirjoista, mitä olen lukenut. Viisikymppinen Nahid saa tietää, että hän kuolee syöpään. Nahid on paennut kolmekymmentä vuotta sitten Iranin islamilaista vallankumousta Ruotsiin. Hän luopui omasta elämästään, jotta hänen tyttärensä sai hyvän elämän. Nahid on yksinäinen, katkera, juureton ja kaipaa tytärtään, joka ei ole tarpeeksi läheinen. Tarina kerrotaan uskomattoman kauniisti.

Kirsikka Saari: Hölmö nuori sydän

Itähelsinkiläiseen lähiöön sijoittuvassa tarinan päähenkilöitä ovat 15-vuotiaat Kiira ja Lenni. He eivät ole mitenkään vakiintunut pari, kun Kiira tulee raskaaksi, ja he päättävät pitää lapsen. Molemmilla on kotona vähän vaikeaa, ja muutenkin kaikki on vähän vaikeaa. Tämä epätavallinen rakkaustarina särkee sydämen.

Liane Moriarty: Mustat valkeat valheet

Tässä romaanissa on useampia vahvoja äitejä, oikeastaan kaikki kirjan päähenkilöt voi laskea mukaan. Kirja on murhamysteeri, jonka henkilöitä ovat hyvämaineisen koulun pienten oppilaiden vanhemmat. Nuori yksinhuoltajaäiti Jane muuttaa alueelle, ja puuhakas Madeleine ottaa hänet siipiensä suojaan. Kolmas päähenkilö on heidän ystävänsä Celeste. Kaikilla on omat salaisuutensa, joita on vaikea avata spoilaamatta. 

Anna Gavalda: Lohduttaja

Romaanin päähenkilö on keski-ikäinen Charles, jonka elämä joutuu jonkinlaiseen kriisiin, kun hän saa tiedon lapsuudenystävänsä äidin kuolemasta. Matkalla kotiseudulle hän törmää Kateen, joka asuu suuressa talossa suuren puutarhan ja lapsilauman keskellä. Vahva äiti tässä on siis Kate, joka saa Charlesin muuttumaan työnarkomaanista yksinkertaisia asioita arvostavaksi ja levollisemmaksi mieheksi. Kate on välitön luonnonlapsi, joka elää omalla tavallaan.

Khaled Hosseini: Tuhat loistavaa aurinkoa

Tuhat loistavaa aurinkoa kertoo kahdesta vaimosta, Mariamista ja Lailasta. Heidän miehensä halveksii ja hakkaa vaimojaan. Kuten kustantajan sivuilla kuvataan: afganistanilaisnaisen kohtalosta määräävät miehet, sota, talibanien hirmuhallinto. Mutta Mariamin ja Lailan välille kasvaa ystävyys, joka on kaikkia näitä vahvempi – ja joka saa heidät yhä uudestaan taistelemaan toivon ja vapauden puolesta.

Missä teoksessa sinun mielestäsi on hieno äitihahmo?
Oma huone

2 kommenttia

  1. Olipa mielenkiintoinen lista, täynnä uusia tuttavuuksia – ja se on aina arvokas juttu!
    Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista

Copyright © Oma huoneCREATED BY ThemeShine