×

Oma huone on kirjallisuusmedia, jossa tarkastellaan kirjoja, kulttuuria ja kirjoittamista tuoreista ja kiinnostavista näkökulmista. Sivustoa ja podcastia luotsaavat toimittajat Anniina Nirhamo ja Ulla Lehtinen.

The Umbrella Academy on paras Netflix-sarja juuri nyt – 3 syytä, miksi sarjaan kannattaa hurahtaa

Mikäli pohdit, mitä katsoa Netflixistä juuri nyt, kannattaa tarttua upouuteen The Umbrella Academy -sarjaan. Se lupaa mustan huumorin ja graafisen väkivallan värittämää viihdettä jokaiselle, joka on koskaan rakastanut X-men-elokuvia.

Lokakuun ensimmäisenä päivänä vuonna 1989 syntyy 43 aivan erityislaatuista lasta. Kukaan heidän äideistään ei nimittäin ollut vielä sinä aamuna, jona lapset syntyvät, raskaana. Sir Reginald Hargreeves päättää adoptoida mahdollisimman monta näistä lapsista. Hän kuljettaa seitsemän lasta suureen kartanoonsa, ja alkaa koulia näistä supersankareita.

Tämä on Netflixin uuden hittisarjan, The Umbrella Academyn, alkuasetelma.

Gerard Wayn sarjakuviin perustuva tarina alkaa kuitenkin varsinaisesti vasta vuosia myöhemmin, kun elämän runtelemat akatemialaiset palaavat lapsuudenkotiinsa isänsä hautajaisiin. Pian he saavat myös peräänsä mystisen salamurhaajakaksikon, Hazelin ja Cha-Chan, jotka kulkevat ympäriinsä lastenkutsunaamarit päässään pistämässä paikkoja mataliksi. 

Listasin kolme syytä, joiden takia sinunkin pitäisi katsoa sarja nyt heti. 

Spoilerivaroitus! Teksti sisältää lieviä paljastuksia sarjan alkupuolelta. 


The Umbrella Academy on paras Netflix-sarja juuri nyt

1. Omalaatuiset henkilöhahmot hurmaavat

The Umbrella Academy tarjoilee niin riemastuttavan henkilökavalkadin, etten vastaavaa ole hetkeen nähnyt. Suuri osa sarjan viehätystä ja uudelleenkatsottavuutta perustuukin rakastettavan epätäydellisiin, rikkinäisiin ja kummallisiin henkilöihin, joiden sanailua on ah-niin-nautinnollista seurata. 

Suosikikseni nousee heti ensimmäisessä jaksossa huumeiden avulla supervoimiaan välttelevä Klaus (The Mortal Instruments: The City of Bones -elokuvassakin nähty Robert Sheehan), jonka eksentrisyys on yksinkertaisesti valloittavaa. Sarjan edetessä hahmo syvenee syvenemistään, ja säröt saavat merkityksiä menneisyydestä. 

Joukon riemastuttavimpiin hahmoihin kuuluu myös Numero Viisi (Aidan Gallagher), joka on kadonnut 13-vuotiaana, mutta palaa sarjan ensimmäisessä jaksossa takaisin perheensä luokse. Paikasta ja ajasta toiseen ajatuksen voimalla liikkuva Viitonen on onnistunut jäämään vuosiksi jumiin maailman loppuun ja palaa nyt kertomaan sisaruksilleen, että maailma tuhoutuu mystisellä tavalla kahdeksan päivän kuluttua. Jaiks!

Perheeseen kuuluvat myös Allison (Emmy Raver-Lampman), joka saa taivuteltua ihmiset toimimaan tahonsa mukaan sekä vuosien syrjään jättämisen väsyttämä Vanya (Ellen Page), jolla perheen ainoana ei ole supervoimia lainkaan. Apinahovimestari Pogo ja tekoälyäiti Mum tuovat oman värikkään lisänsä hahmogalleriaan. Myös Kate Walsh piipahtaa sarjassa upeana, tyylikkäänä itsenään. 

Perinteisempää ja epäomalaatuisempaa supersankariosastoa tarjoilevat perheen voimamies Luther (Game of Thronesista tuttu Tom Hopper) ja veitsiä kaarevissa linjoissa heittelevä Diego (David Castañeda), joiden genrelle tyypillistä murjotusta, itsesääliä ja johtajuuskamppailua on jopa pitkästyttävää katsoa.

Kaikkinensa sarja on ikään kuin aikuisten versio X-menistä, mutta kaikkea on enemmän. Varsinkin kummallisuutta, väkivaltaa, huumoria ja hyvää musiikkia. 

The Umbrella Academy sisältää monia upeita henkilöhahmoja.

2. The Umbrella Academy tarjoilee taidokkaan rakenteen 

Mysteereitä, mysteereitä, mysteereitä! The Umbrella Academy on täynnä kutkuttavia käänteitä, joilla vihjaillaan ja koukutetaan. Katsojaa kuitenkin pidetään jännityksessä useidenkin jaksojen ajan kunnes mysteeri kerrallaan avautuu.

Itse asiassa omalla kohdallani sarjan jännitys kävi niin sietämättömäksi, että minun oli pakko käydä kurkistamssa wikipediasta, mitä on meneillään. Muuten en olisi uskaltanut katsoa sarjaa loppuun.

Ihanan, mysteeristä toiseen rakentuvan juonen lisäksi sarjaa kannattelevat mustan huumori ja visuaalisesti kaunis maailma. Lisäksi sarjasta löytyy muutamia kiinnostavia, kuvakerronnallisesti poikkeavia kohtauksia: muun muassa yksi kokonaan mustavalkoinen episodi sekä animaationa kerrottu satu.

3. Sarjan musiikki on vailla vertaa

Musiikki on The Umbrella Academyn sykkivä sydän, joka rytmittää sarjan toimintakohtauksia täydellisesti. Sarjassa kuullaan useita poskettomia musiikkivalintoja myös väkivaltaisissa kohtauksissa. Esimerkiksi They Might Be Giantsin Istanbul soi ensimmäisen jakson lopussa, kun 13-vuotiaasta Numero Viidestä paljastuu kylmäverinen tappaja, ja Tom Swoonin Swingalingin tahdissa suoritetaan tuhopoltto tanssien.

Myös viulumusiikki soi sarjassa vahvana alusta alkaen, ja 1960- ja 70-lukujen musiikilla, muun muassa The Kinksin, The Doorsin ja The Yardbirdsin ihanan rosoisilla kappaleilla, on vahva asema.

Ensimmäisen kauden loppu lupailee jatkoa, ja itse asiassa Netflix ilmoitti toisesta kaudesta huhtikuussa 2019. Toisaalta toivon, että sitä ei tulisi. Ensimmäinen kausi loppuu niin mielikuvitusta kutkuttavaan paikkaan, että mieluiten jäisin elämään limboon, jossa omat aivoni yrittävät päättää eri vaihtoehtojen välillä ikuisesti, miten tapahtumat tästä etenevät. Erilaisia vaihtoehtoja olen kehitellyn jo ainakin kymmenen. 

Sisältövaroitus: The Umbrella Academy sisältää jonkin verran K16-tasoista häiritsevää ja graafista väkivaltaa. Mikäli tällaiset sisällöt ahdistavat, sarja kannattaa jättää katsomatta. 

Mihin sarjaan sinä olet viimeisimmäksi koukuttunut? 
Ulla

Ei kommentteja

Copyright © Oma huoneCREATED BY ThemeShine