×

Oma huone on kirjallisuusmedia, jossa tarkastellaan kirjoja, kulttuuria ja kirjoittamista tuoreista ja kiinnostavista näkökulmista. Sivustoa ja podcastia luotsaavat toimittajat Anniina Nirhamo ja Ulla Lehtinen.

Sally Rooneyn Keskusteluja ystävien kesken on romaani ihmissuhteista, jotka pakenevat määritelmiä

Keskusteluja ystävien kesken (Otava 2019, suom. Kaijamari Sivill) on palkitun irlantilaiskirjailija Sally Rooneyn esikoisromaani ja ensimmäinen suomennettu teos. Kirja ei vastannut odotuksiani, mutta osoittautui hienoksi ajan ja ihmissuhteiden kuvaukseksi. 

Vuonna 1991 syntyneen Rooneyn sanotaan käsittelevän teoksissaan sukupolvensa kipupisteitä omia kokemuksiaan hyödyntäen. (Lainaus Helsinki Litin sivuilta, Rooney oli alun perin tulossa tapahtumaan, mutta joutui perumaan, höh!) Siispä odotukseni olivat hyvin suuret saatuani Rooneyn esikoisen käsiini.

Samaistuttavaa vai ei?

Teoksen kertojana on 21-vuotias kirjallisuudenopiskelija Frances. Yhdessä parhaan ystävänsä (ja entisen tyttöystävänsä), häikäisevän Bobbin, kanssa Frances esiintyy lavarunoustapahtumissa, kritisoi kapitalistista yhteiskuntajärjestelmää ja elää vanhempiensa rahoilla.

Jostain syystä odotin teokselta samaistumispintaa enkä kovin paljon sitä löytänyt. Hyvin tutultahan tuo edellisen kappaleen elämäntapa kuulostaa, se en vain ole minä (siis ainakaan kovin vahvasti). Rakastan lukea kirjoja, joihin voin samaistua, mutta onneksi osaan myös arvottaa lukukokemusta muilla mittareilla. Ajankuvana ja elämäntilanteen kuvana teos oli oikein onnistunut.

Yksinkertaisuudessaan oivaltavaa

Teoksen tapahtumat alkavat, kun Frances ja Bobbi tutustuvat kirjan alkusivuilla valokuvaaja-kirjailija Melissaan sekä tämän puolisoon Nickiin. Kolmekymppiset Melissa ja Nick alkavat viettää aikaa Francesin ja Bobbin kanssa ja kuviosta kehkeytyy omanlaisensa neliödraama.

Rooneyn kirjoitustyyli kiehtoo. Huomaan nauttivani enenevissä määrin minimalistisesta ja toteavasta tyylistä, joka ei kuitenkaan ole tylsää. Juuri sellaiseen sopi Keskusteluja ystävien kesken, joka on yksinkertaisuudessaan oivaltava, kuvaava ja pistävä. Taitavaa ihmissuhdekuvausta ja jännitteiden luomista.

Minulle teos kertoo ihmissuhteista niiden kaikessa omituisuudessaan. Ystävyydestä ja rakkaudesta, siitä, miten monella tapaa ne voivat ilmetä. Omassa elämässäni kokisin sekavat ihmissuhteet ahdistaviksi, mutta teorian tasolla on kiinnostavaa miettiä, miksi ihmissuhteille pitää aina olla jokin määritelmä. Tässä romaanissa ihmissuhteet pakenevat määrittelyjä.

Arvostelukappale saatu kustantajalta.

Anniina

Ei kommentteja

Copyright © Oma huoneCREATED BY ThemeShine