×

Oma huone on kirjallisuusmedia, jossa tarkastellaan kirjoja, kulttuuria ja kirjoittamista tuoreista ja kiinnostavista näkökulmista. Sivustoa ja podcastia luotsaavat toimittajat Anniina Nirhamo ja Ulla Lehtinen.

Minkä vinkin antaisit kirjailijaksi haluavalle, Helmi Kekkonen?

Oma huoneen ystäväkirjassa sukellamme podcastin vieraiden kanssa lukemisen ja kirjoittamisen perusasioiden äärelle. 13. jakson vieraamme on kirjailija Helmi Kekkonen, joka paljasti meille, miten on oppinut ottamaan tilaa kirjoittamiselle lapsiperhearjen keskellä.

Podcastin 13. jakson vieraaksi saamme kirjailija Helmi Kekkosen. Helmin neljäs teos, ihana, omakohtainen Olipa kerran äiti ilmestyi maaliskuussa Siltalalta.

Näin Helmi vastasi ystäväkirja-artikkelisarjamme kysymyksiin:

1. Minkä kirjan luit viimeksi, Helmi Kekkonen?

"Katja Kallion Valkokangastuksia. Se pohjautuu Katjan Imagessa julkaistuihin elokuvakolumneihin, mutta siinä on myös muita tekstejä. Mun on ollut nyt tosi vaikea lukea mitään, aina kun saan kirjan valmiiksi, mulla on sellainen hetki, että aivot ei vain vastaanota mitään pitkää tekstiä. Siksi se oli ihana, kun siinä on lyhyitä tekstipätkiä. 

Elokuvia on hirveä ikävä. Ennen lapsia kävin kaksi kertaa viikossa leffassa, nyt se on hiipunut tosi paljon. Se oli ihana, kun pääsi siihen maailmaan, mihin ei itse pääse nyt samalla tavalla katsomalla niitä elokuvia. Tosi fiksu, hauska ja lämmin kirja."

2. Kuka kirjallisuuden henkilöhahmo inspiroi sinua lapsena?

"Roald Dahlin Matilda on ensimmäinen, jonka muistan. Sitten on Pikku Naisten Jo ja Vihervaaran Anna. Lapsena myös vähän Pikku Myy. 

Tykkäsin myös tosi paljon Anni Polvan Tiina-kirjoista. Se oli ensimmäinen kirjasarja, joka jotenkin humahti. Oli tosi kiva kasvaa sen Tiinan kanssa. Jälkikäteen olen miettinyt, että jos niitä lukisi nyt, olisivatkohan ne ihan järkyttävän vanhanaikaisia?"

Helmi Kekkonen on Oma huone -podcastin kolmannentoista jakson vieras.

3. Haluisitko aina kirjailijaksi?

"En. Ihan pienenä halusin poliisiksi. Lukiossa kirjoittaminen alkoi kiinnostaa, koska luin tosi paljon, mutta... Se tuli ehkä vasta siinä vaiheessa, kun menin yliopistoon. Mulle vasta siellä yliopistossa Turussa selvisi, että siellä voi opiskella luovaa kirjoittamista. 

Kun pääsin siihen oppiaineeseen sisään, sitten se tuli tosi nopeasti, aloin suhtautua vakavasti omaan kirjoittamiseen. Mutta vasta aikuisiällä kuitenkin rupes tulemaan se haave, että tästä voisi ehkä tulla ammattikin. 

Jos en olisi päässyt opiskelemaan kirjallisuutta, olisin halunnut opiskelemaan pyskologiaa. Ehkä se näkyy kirjoittamisessanikin, että ihmismieli on se, mikä kiinnostaa. En ole yhtään mikään historian tai miljöön kuvaaja, vaan mua kiinnostaa se, mitä pään sisällä tapahtuu." 

4. Millaisia esteitä sinulla on kirjoittamiselle?

"Lapset lähinnä. Tai ei voi sanoa, että lapset on este, mutta perhe tuo haasteita kirjoittamiselle. Olen ollut aina aamukirjoittaja, mulle paras aika on 8–11 ja nyt ne aamut on viety pois. Se on ollut vaikeinta, ettei niitä ole. On täytynyt vain opetella toisenlaisia työtapoja. 

Olen aika hidas kirjoittaja, en kaipaa kauheasti mitään pitkiä ajanjaksoja tai flow-tiloja. Ehkä juuri siks, että työrupeamani eivät ole kovin raskaita, odotan aina tosi paljon sitä, että pääsen kirjoittamaan. Mulla ei ole sellaista kammoa kirjoittamisen suhteen. Mutta se aika ja tila, jota ei nyt ole niin paljon kuin toivoisi."

5. Minkä vinkin antaisit kirjailijaksi haluavalle?

"Lue. Kyllä mielestäni lukeminen on oleellisin. Lue ja kirjoita, ei siinä muita vaihtoehtoja ole. Toki sellainen järjetön kärsivällisyys, vaikka tuntuu, että on vuori kiivetttävänä, kyllä sinne sitten pääsee kapuamaan."

Helmi Kekkonen vierailee podcast-jaksossa, joka julkaistaan 1.5.2019. Kuuntele jakso Soundcloudissa, iTunesissa tai Spotifyssa! Tsekkaa myös Helmin kotisivut helmikekkonen.com. 
Oma huone

Ei kommentteja

Copyright © Oma huoneCREATED BY ThemeShine