×

Oma huone on kirjallisuusmedia, jossa tarkastellaan kirjoja, kulttuuria ja kirjoittamista tuoreista ja kiinnostavista näkökulmista. Sivustoa ja podcastia luotsaavat toimittajat Anniina Nirhamo ja Ulla Lehtinen.

Tunnetko jo kaikki kotimaiset kirjapodcastit? Päivittyvä lista!

Kotimaisten kirjapodcastien määrä räjähti vuonna 2018. Muutamat tienraivaajat olivat pyörineet jo pidempään, mutta tuntuu, että viime vuonna alkoi kunnolla tapahtua. Podcastit ovat nyt kunnolla levinneet Suomeen, mikä näkyy myös kirjapodcastien määrässä. Ja mikä sen hienompaa!

Tässä postauksessa pyrimme listaamaan kaikki suomalaiset kirja-aiheiset podcastit. Päivitämme listaa sitä mukaa, kun uusia podcasteja syntyy ja/tai törmäämme niihin. Vinkkaathan, jos joku podcast puuttuu listasta!

Juttua on päivitetty viimeksi kesäkuussa 2020.

Sivumennen


Kotimaisten kirjapodcastien äiti Sivumennen elää ja voi hyvin jo kolmatta vuotta. Sivumennenissä puhutaan myös ajankohtaisista aiheista kirjallisuuden ympäriltä, feministeinä tietysti. Fanitamme Jonna Tapanaisen ja Johanna Laitisen asennetta, tyyliä ja ajatuksia suuresti!

Kertojan ääni


Aktiivisesti jo parin vuoden ajan päivittynyt Kertojan ääni -podcast käsittelee kirjallisuutta ja kirjoittamista monilta kanteilta. Osassa jaksoista on mukana vieraita, osassa podcastaajat Essi Pulkkinen ja Jukka Ahola juttelevat kahdestaan. Podcastin erikoisuuksiin kuuluvat novellijaksot, jossa Essi ja Jukka lukevat tekstejään ääneen. Tässä on muuten teknisesti erittäin laadukas podcast!

Lukuvika


Loppuvuodesta 2017 aloittaneessa Lukuvika-podcastissa puhutaan kirjallisuudesta rennosti ja fiksusti. Essi Rötkösen ja Jenni Lindvallin käsittelyssä ovat olleet muun muassa suorituskulttuuri ja okkultismi. Podcastin nimikko-osio on mainitsemisen arvoinen: siinä podcastaajat kertovat "lukuvikansa", eli kaikki ne kirjat, joita ei ole tullut luettua. Toinen suosikkiosiomme on "en ole lukenut, mutta tuomitsen silti."

Kirjapinon takaa


Noin vuoden vanha on myös Sonjan ja Lillin Kirjapinon takaa -podast, jossa jaetaan lukuvinkkejä ja tehdään lukusuunnitelmia. Viimeisimpänä podcastaajat ovat lukeneet toistensa suosikkikirjat, pohtineet työelämäkirjallisuutta sekä ystävyyttä kirjallisuudessa.

Takakansi


Niin ikään noin vuoden vanha on Marko Suomen Takakansi-podcast, joka on tänä vuonna ottanut kunnon spurtin. Jaksoja on ilmestynyt viime aikoina aivan päätä huimaavaa tahtia ja Markon sekä vieraiden käsittelyssä ovat olleet muun muassa genreviha, väärin lukeminen ja pelilukutaito.

Kirja vs. Leffa

Yle Puheen toimittaja Jarmo Laitaneva luotsaa Kirja vs. Leffa -podcastia, jossa tutkaillaan, miltä osin kirjojen elokuvaversioinnit ovat onnistuneet ja miltä osin flopanneet täysin. Käsittelyyn ovat päässeet muun muassa Ylpeys ja ennakkoluulo, Harry Potter ja viisasten kivi, Mielensäpahoittaja, Kummisetä ja Tuulen viemää.

Tunnustan lukeneeni

Kustannusosakeyhtiö Tammen kustannustoimittajien Helmin ja Oonan luotsaama Tunnustan lukeneeni -podcast perustettiin kesällä 2019. Jaksoissa on käsitelty muun muassa lastenkirjallisuuden kummallisuutta ja pohdittu, onko epämiellyttävistäkin aiheista pakko jaksaa lukea kirjoja.


Ääniä kirjastosta


Noin vuoden ajan päivittynyt Ääniä kirjastosta on Lahden kaupunginkirjaston podcast, jossa esitellään ajankohtaisia sisältöjä kirjaston kokoelmista. Äänessä ovat kirjaston työntekijät ja jokaisessa jaksossa on teema, kuten viime aikoina naiskirjailijoiden elämäkerrat, vanhemmuus ja sarjakuvat.

Siltalan kirjakauppa


Kustannusosakeyhtiö Siltala on avannut alkuvuodesta kirjakaupan, jossa tehdään myös livepodcastia. Siltalan kirjakaupan podcastissa ovat tähän mennessä vierailleet Harry Salmenniemi, Maria Matinmikko, Helmi Kekkonen sekä Harri Mäcklin.

Kirsin Book Club


Ihailtavan aktiivinen Kirsin Book Club on laajentanut myös podcasteihin. Ensimmäisessä jaksossa käsittelyssä oli Elena Ferranten Napoli-sarja, sen jälkeen on puhuttu muun muassa Minna Canthista sekä tavattu kirjailija Laura Lindstedt.

Samtal med vänner

Jos ruotsi luonnistuu, kannattaa kokeilla Hanna Ylöstalon ja Kaneli Johanssonin luotsaamaa kirjallisuuspodcastia Samtal med vänner, jota tehdään yhteistyössä Hufvudstadsbladetin kanssa. Sally Rooneyn teoksen mukaan nimetty podcast ei voi luvata kuin hyvää!

Hetkiä

Hetkiä-podcastin takaa löytyvät bookstagramista tutut Janika (kirjakaruselli) ja Jutta (keskeneraistenklubi). Podcastissa Jutta ja Janika juttelevat rennolla otteella ja rauhallisella fiiliksellä hetkistä lukemisen maailmassa.

Lohikäärmeradio

Lohikäärmeradiossa Jyväskylän kaupunginkirjaston työntekijät Tomi ja Inna samoavat fantasiamaailmoissa keskustellen enimmäkseen kirjoista, mutta välillä myös leffoista, sarjoista, peleistä ja muista genreistä.

Kirjapodi

Bazian Prudensin juontama Kirjapodi lupaa tehdä lukemisesta helppoa ja hauskaa.

Sielujen apteekki

Tampereen kaupunginkirjaston kulttuuripodcast Sielujen apteekki lupaa hoitaa niin tiedonjanoisia kuin elämännälkäisiäkin, nostaa esiin ajankohtaisia ja ajattomia aiheita sekä tarjoata lääkettä sielulle.

Rivien välistä

WSOY:n suomennetun kaunokirjallisuuden kustantajan podcastissa Rivien välistä on vieraana kotimaisia ja ulkomaisia kirjailijoita ja kirjan tekijöitä.

Kirjahuiskauksia

Kirjahuiskauksia on podcast nuortenkirjoista ja niiden ympärillä olevista asioista ja ilmiöistä.

Sivulla 

Sivulla-podcastin takaa löytyvät kirjailija-toimittaja Janica Brander sekä näyttelijä-ohjaaja Miika Muranen. Podcastin alaotsikko on "toimittaja kohtaa kirjailijan" ja joka jaksossa onkin mukana kirjailijavieras.

YA-Studio

YA-Studio on kahden bookstagrammaajan, Lotan ja Hennan, lukupiirin tuotos. Podcastissa vaihdellaan kirjallisia kuulumisia ja hehkutetaan yhdessä mahtavaa YA-kirjallisuutta. 

Kirjakomero

Kirjakomero-podcastissa Lukufiiliksen nuoret, Sofia Blomberg ja Venla Lepänaho, keskustelevat rennosti kirjallisuudesta ja kaikesta siihen liittyvästä.

Laituri 9 ja 3/4

Laituri 9 ja 3/4 on omistettu Harry Potter -kirjoille ja elokuville. Podcastin vetäjät Terhi ja Anna lukevat läpi Harry Potterit ja tavoitteena on lisätä sekä omaa että kuuntelijoiden tietämystä velhomaailmasta. Jokaisen kirjan jälkeen omistetaan jakso kirjasta tehdylle elokuvalle.

Pieni karanteenikirjakerho

Pieni karanteenikirjakerho on podcast, jossa toimittaja Taru Torikka keskustelee joka viikko yhden kotimaisen kirjailijan kanssa tämän teoksista, ympäröivästä maailmasta ja niiden mahdollisesta suhteesta toisiinsa.

Oma huone

Ei pidä pudottaa pois omaa luomustamme, Oma huone -podcastia! Reilun vuoden ajan olemme puretuneet kirjallisuuden ja kirjoittamisen ilmiöihin vaihtuvien vieraiden kanssa. Podcastissa ovat vierailleet muun muassa kirjailijat Eeva RohasKatri AlataloLaura LähteenmäkiElina RouhiainenElina PitkäkangasAleksi DelikourasSalla SimukkaJyri VartiainenTaina Latvala ja Niina Mero

Kirjapodcasteja, jotka eivät ole päivittyneet hetkeen

Mikä on sinun suosikkikirjapodcastisi?

Lue myös:
Takakansi.fi: Suomalaiset kirjapodcastit 6/2020 superlista

// 7.11.2019 Lisätty: Tunnustan lukeneeni, Sarjakuvapodcast ja Kirja vs. Leffa // Ulla
// 27.3.2020 Lisätty: Kirjanmerkki, Hetkiä, Lohikäärmeradio, Samtal med vänner, Kirjapodi // Anniina
// 24.6.2020 Lisätty: Rivien välistä, Kirjahuiskauksia, Sivulla, YA-Studio, Kirjakomero, Laituri 9 ja 3/4, Pieni karanteenikirjakerho, Pietari K. kävi täällä, Kirjahetki, Mellan raderna  // Anniina
 
Anniina

Ei kommentteja

Copyright © Oma huoneCREATED BY ThemeShine