×

Oma huone on kirjallisuusmedia, jossa tarkastellaan kirjoja, kulttuuria ja kirjoittamista tuoreista ja kiinnostavista näkökulmista. Sivustoa ja podcastia luotsaavat toimittajat Anniina Nirhamo ja Ulla Lehtinen.

Parhaat kirjat kirjoittajalle – 5 kirjaa kirjoittamisesta

Kirjoittamisesta on julkaistu lukuisia erilaisia oppaita. Miten aloittaa ja miten lopettaa? Miten kirjan saa julkaistua? Millaista kirjailijan elämä on? Olen kahlannut näitä elämäni aikana melko paljon läpi. Tässä tekstissä jaan viisi itselleni merkityksellisintä teosta kirjoittamisesta.

Kimmo Svinhufvud: Kokonaisvaltainen kirjoittaminen 

Kimmo Svinhufvudin Kokonaisvaltainen kirjoittaminen on teos, jota olen tahkonnut kirjoittamisen opintoihini liittyen useammalla kurssilla. Eikä turhaan, se on hyvä kirja, joka on varmasti vaikuttanut omaan käsitykseeni kirjoittamisen taidosta.

Svinhufvudi mukaan kirjoittaminen on taito, joka koostuu erilaisista alueista. Kirjoittamisen kokonaisuuden muodostavat teksti itsessään, kirjoittamisen vaiheet, kirjoituskulttuuri ja useat erilaiset käsitykset kirjoittamisesta.

Lisäksi kirjassa käsitellään hyvin palautteen antamista ja vastaanottamista sekä kirjoittamiseen liittyviä ongelmia ja niiden selättämistä. Sisältää harjoituksia!

Jos työn alla on gradu, muu opinnäytetyö tai iso kirjoitusprojekti, suosittelen myös Svinhufvudin kirjaa Gradutakuu. Siinä palastellaan gradun tekeminen pieniin osiin ja ohjataan konkreettisesti tekemään se.

Natalia Goldberg: Luihin ja ytimiin

Natalia Goldberg on kirjoittanut useita kirjoittamista käsitteleviä kirjoja, mutta Luihin ja ytimiin multa löytyy omasta hyllystä ja siksi olen lukenut juuri sitä paljon. Goldbergillä on oma zen-buddhalaisuuteen perustuva kirjoittamisfilosofia, joka perustuu siihen, että käsi täytyy vain pitää liikkeessä. 

Siitä on jo aikaa, kun olen viimeksi tämän lukenut. Takakansitekstiä lainaten kirja "auttaa kirjoittajaa löytämään kirjoitusvireen, pääsemään alkuun ja poistamaan kirjoittamisen henkiset esteet ja tavoittamaan oman kirjallisen äänensä ja luottamaan siihen."

Elizabeth Gilbert: Big Magic – Uskalla elää luovasti 

Elizabeth Gilbertin Big Magic ei ole ensisijaisesti kirja kirjoittamisesta, vaan luovuudesta. Koska Gilbert on itse kirjoittaja, monet kirjan esimerkit kuitenkin liittyvät kirjoittamiseen. Onhan luovuus olennainen osa kirjoittamista.

Tätä kirjaa lähestyessä ei kannata olla liian kyyninen, koska Big Magic on oikeasti aika hörhö teos. Gilbertin mukaan ideat muun muassa leijailevat ilmassa etsien sopivaa välikappaletta, ja kun ne löytävät sellaisen, ne iskevät ihmiseen kuin salama. 

Mielestäni Gilbertillä on kuitenkin kirjassa paljon tärkeitä pointteja siitä, että jokainen ihminen on luova. Luovuutta voi ilmaista eri tavoin ja sitä voi myös ruokkia itsessään. Toisaalta taiteen ei pitäisi olla aina niin hirveän vakavaa, vaan ensisijaisesti hauskaa.

Jera Hänninen & Jyri Hänninen: Haluatko todella kirjailijaksi? Matkaopas kirjamaailmaan

Jera Hännisen ja Jyri Hännisen piikittelevä teos Haluatko todella kirjailijaksi? avaa kiinnostavalla tavalla, miten kirja- ja kustannusmaailma Suomessa toimii. Se kertoo pieniä anekdootteja kustannusmaailmasta ja varoittaa kirjailijan elämän karuista puolista. Sekä kirjailijan että kustannustoimittajan työ näyttävät synkältä. 

Kirja-alasta kiinnostuneelle tämä teos on mielestäni super kiinnostavaa luettavaa. Jossain määrin teos on varmasti vanhentunut, koska se on julkaistu vuonna 2012 ja ala muuttuu nopeasti. 

Maria Peura: Antaumuksella keskeneräinen

Oma huone -lukupiirinkin kirjana viime vuonna ollut Maria Peuran Antaumuksella keskeneräinen on hieno kirja kirjoittamiseen liittyvistä tunteista: pelosta, häpeästä, katellisuudesta, riemusta. Kirja on syntynyt kirjoituspäiväkirjan pohjalta Peuran työstäessä yhtä romaaneistaan. Se syntyi Teatterikorkeakoulussa kurssille, jolla tutkittiin, mikä estää kirjoittamisen. 

Muita kirjoja kirjoittamisesta

Noiden suositusteni lisäksi olen lukenut liudan muitakin kirjoittamista käsitteleviä kirjoja. Osa näistä on tosi kiinnostavia, osa ihan okei. Listasin myös muutamia sellaisia kirjoja, joita en ole lukenut, mutta jotka vaikuttavat kiinnostavilta. 

Yritin tehdä listasta suht kattavan suomenkielisten kirjoittamista käsittelevien kirjojen listan. Listaa voi täydentää, jos haluat ehdottomasti suositella jotain, mitä siitä ei löydy!
 • Risto Ahti: Runouden kuntokoulu
 • Julia Cameron: Tie luovuuteen + Kultasuoni + Tyhjän paperin nautinto
 • John Gillard: Luovan kirjoittajan työkirja
 • Ritva Haavikko (toim.): Miten kirjani ovat syntyneet -sarja
 • Niina Hakalahti: Syön aamupalaksi Eiffel-torneja
 • Elina Hirvonen ja Anu Silfverberg: Sata sivua – tekstintekijän harjoituskirja
 • Juri Joensuu (toim.): Luova laji – näkökulmia kirjoittamisen tutkimukseen
 • Miisa Jääskeläinen: Sana kerrallaan – Johdatus luovaan kirjoittamiseen
 • Emilia Karjula (toim.): Kirjoittamisen taide ja taito
 • Stephen King: Kirjoittamisesta
 • Kari Levola (toim.): Kirjailijan työmaat
 • Pasi Luhtaniemi: Kohti uutta kirjaa – Opas omaa kaunokirjaa suunnitteleville
 • Tommi Parkko: Kirjoita runo
 • Kirsi Pehkonen: Käsikirjoituksesta kirjaksi
 • Terhi Rannela: Kirjoita nuorille
 • Pepi Reinikainen: Elämänkaarikirjoitus ja ihmisen vuodenajat
 • Patti Smith: Omistautuminen
 • Mikko Toiviainen ja Ronja Salmi: 12 tarinaa kirjoittamisesta
 • Taija Tuominen: Minusta tulee kirjailija
 • Anders Vacklin, Are Nikkinen ja Janne Rosenvall: Elokuvan runousoppia
 • Mika Waltari: Aiotko kirjailijaksi?
Mikä kirjoittamista käsittelevä kirja on ollut sinulle tärkein?
Anniina

4 kommenttia

 1. Samoja kirjoja minunkin hyllyssäni. Goldbergejä 4, koska niiden harjoitukset tuottavat tekstiä helposti ja hauskasti.

  Omasta listastani kirjoista kirjoittajille lisäksi muutama suomenkielinen poiminta:

  Andersson Claes: Luova mieli. Kirjoittamisen vimma ja vastus. Kirjapaja 2005.

  Huotarinen Vilja-Tuulia, Kaseva Tuomas, Närhi Leila, Tuominen Taija: Särmä. Suomen kieli ja kirjallisuus. Luova kirjoittaminen. Otava 2012.

  Kuick Katarina, Karlson Ylva: Kirjoittamisen ihanuus. Nuoren kirjoittajan opas. Karisto 2010.

  Kärki-Lindholm Anna-Liisa – Virkkunen Kirsi: Kirjoita totuutesi. Basam Books 2015.

  Lehtinen Torsti: Sanojen avaruus. Luovan kirjoittamisen opas. Kirjapaja 2003.

  Martinheimo Asko: Parempi lause: Uusia vir(i)kkeitä luovaan kirjoittamiseen.WSOY 2000.

  Pystynen Tiina: Runousoppi. Miten elämä muuttuu taiteeksi. WSOY 2004.

  Ylianttila Annamari: Äidit ja kirjoittamisen ilo - Opas leikkivään kirjoittamiseen. Viisas elämä 2016.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, siinä oli monta ihan uutta kirjaa mulle! Muutamista olen kuullut, mutten ehtinyt lukea. Kiitos näistä :-)

   Poista
 2. Listaan voisi lisätä scifi-oppaita: Kummallisen kirjoittajat - Opas fiktiivisen maailman luomiseen, Kirjoita Kosmos - Opas spekulatiivisen fiktion luomiseen ja Tuoretta verta - Kauhukirjoittajan opas. Periaatteessa samoja juttuja kuin monissa kirjoitusoppaissa (miksipä ne siitä muuttuisivat), mutta eri näkövinkkelistä.

  VastaaPoista

Copyright © Oma huoneCREATED BY ThemeShine