×

Oma huone on kirjallisuusmedia, jossa tarkastellaan kirjoja, kulttuuria ja kirjoittamista tuoreista ja kiinnostavista näkökulmista. Sivustoa ja podcastia luotsaavat toimittajat Anniina Nirhamo ja Ulla Lehtinen.

Mitä on chick lit ja mistä genreen tutustuminen kannattaa aloittaa?

Chick lit on kummallinen, vaikearajainen genre, jolle ei ole vielä vakiintunut kunnollista suomenkielistä käsitettä. Mistä tässä kepeässä lajityypissä on oikeastaan kyse? 

Kirjastossa romanttisen viihteen hyllyyn on piiloutunut kasa pastellinvärisillä kansilla varustettuja teoksia. Kansikuvissa vilisee korkokenkiä, hameiden helmoja, ostoskasseja ja kaupunkisiluetteja, ja kirjoissa seikkailevat urbaanit kaupunkilaisnaiset, jotka pähkäilevät uran, sinkkuuden ja modernin elämän ristipaineessa. Kyseessä on genre nimeltä chick lit, jolle suomenkieliseksi vastineeksi on ehdotettu esimerkiksi käsitteitä mimmikirjallisuus ja sinkkukirjallisuus. Kumpikaan niistä ei kuitenkaan ole vakiintunut arkipuheeseen.

Lajityypin katsotaan saaneen alkunsa Helen Fieldingin kirjoittamasta Bridget Jonesin päiväkirjasta (1995). Kirja kertoo kolmikymppisestä Bridgetistä, joka etsii elämäänsä miestä tositarkoituksella, yrittää lopettaa tupakoimisen ja haluaa laihduttaa kehostaan roppakaupalla kiloja. Jane Austenin Ylpeyttä ja ennakkoluuloa mukaileva teos tarttuu kepeällä otteella nykykaupunkilaisnaisen arkisiin huoliin. Vaikka kirja on saanut osakseen kritiikkiä, se on myös monen lukijan rakastettu voimakirja, jonka pariin palataan kerta toisensa jälkeen.

Mitä on chick lit?

Lajityyppinä chick lit on moninainen, ja vaikka teoksia yhdistäviä tekijöitä löytyy runsaasti, Juliette Wells toteaa, että genreä määrittää lopulta ainoaan kolme asiaa. Nämä ovat seksin suorasukainen mutta toteava kuvaaminen, romanssiin tukeutuva juonikuvio ja sankarittaren parisuhdetarpeiden ja -toiveiden täyttyminen romaanin lopussa.

Terhi Nevalainen tosin kiistää Wellsin määritelmän ja toteaa väitöskirjassaan, että chick litin valtavirtaan kuuluvissa teoksissa näistä kolmesta määreestä toteutuu ainoastaan suorasukainen seksin kuvaaminen.

Chick litiä löytyykin vähän kaikenlaista ja jokaiselle kohderyhmälle. Vaikka suuri osa teoksista käsittelee nuoren naisen sinkkuutta, päähenkilöistä löytyy myös parisuhteessa eläviä ja kaikenikäisiä sankarittaria. Lajityyppi kuvaa pääasiassa valkoista ja keskiluokkaista heteronaista, mutta länsimaista genre on levinnyt ympäri maailman, ja sankarittaria löytyy liki kaikista kansallisuuksista.

Muita yhdistäviä piirteitä ovat uran ja työelämän kuvaaminen, kompleksinen suhde omaan kehoon ja mahdolliseen sinkkuuteen, päähenkilön itseironisuus ja kerronnan humoristisuus. Kansainvälisessä chick litissä viljellään myös paljon luksusmerkkejä, ja monet teokset käsittelevät shoppailua ja muotia. Tekstuaalisena erityispiirteenä kirjoihin on upotettu paljon listoja, kaavioita, sähköpostikeskusteluja ja tekstiviestejä.

Tyypillistä chick litille on kuitenkin, että teokset ovat naisten kirjoittamia kirjoja naisista naisille. Kirjojen näkökulma keskittyy naiseen ja vaikka miehistä puhutaan ja heistä haaveillaan, he esiintyvät silti kirjoissa monesti lähes statistinomaisina, taustalla häälyvinä henkilöinä. Chick litissä nainen on aktiivinen toimija miestä useammin, mikä itse asiassa tuntuu aika mullistavalta, kun kirjallisuushistorian saatossa nimenomaan mies on useimmiten ollut toimiva subjekti ja nainen passiivinen objekti. 

Hyvää chick litiä – mistä sitä löytää?

Suhteeni chick litiin on ristiriitainen. Samanaikaisesti haluaisin voimaantua naisten naisille kirjoittamista teoksista, ja samalla koen kirjat monella tavaa ongelmallisiksi. Anniina pohtikin chick litin feministisyyttä ja epäfeministisyyttä aiemmin tässä kuussa julkaistussa jutussa.

Monien chick lit -kirjojen päähenkilöt tuntuvat myös todella epäsamaistuttavilta. Niina Mero totesi Oma huone -podcastin yhdennessätoista jaksossa, että monien chick lit -sankarittarien koheltaminen on hänelle hieman liian slapstickmaista. Allekirjoitan toteamuksen. On vapauttavaa lukea siitä, miten toisetkin ihmiset mokailevat eivätkä aina onnistu kaikessa tekemässään, mutta jatkuva liukastelu ja pelastettavaksi päätyminen menee jo yli ymmärryksen.

Onnekseni olen onnistunut löytämään myös sellaisia chick lit -kirjoja, jotka ovat herättäneet minussa ihastustuneisuutta. Riikka Pulkkisen Iiris Lempivaaran levoton ja painava sydän on ihanan kevyt herkkupala, jonka ahmaisee nopeasti ja jonka jälkeen sydän jää haaveilemaan, milloin Pulkkinen kirjoittaisi lisää kevyttä viihdekirjallisuutta.

Toinen kirja, jonka lukemisesta aidosti nautin, oli Veera Vaahteran Onnellisesti eksyksissä. Päähenkilö Emma Aaltonen on 27-vuotias opiskelija, joka pähkäilee, kumpaan kahdesta pääaineestaan hän tekisi gradun. Miehiä riittää, mutta kirja keskittyy romanssin lisäksi Emman harhailuun kulttuurialan pätkätöiden maailmassa.

Genren fanit vannovat myös muun muassa Sophie Kinsellan ja Marian Keyesin nimeen. Nämä chick litin kuningattaret ovatkin lukulistallani seuraavina!

Mikä on sinun suhteesi chick litiin ja mikä on paras lukemasi chick lit -kirja? Kerro kommenteissa!

Ulla

Ei kommentteja

Copyright © Oma huoneCREATED BY ThemeShine