×

Oma huone on kirjallisuusmedia, jossa tarkastellaan kirjoja, kulttuuria ja kirjoittamista tuoreista ja kiinnostavista näkökulmista. Sivustoa ja podcastia luotsaavat toimittajat Anniina Nirhamo ja Ulla Lehtinen.

Anniina, minkä vinkin antaisit kirjoittamiseen?

Oma huoneen ystäväkirjassa sukellamme podcastin vieraiden kanssa lukemisen ja kirjoittamisen perusasioiden äärelle. Podcastin 12. jaksossa keskustelemassa ovat emännät itse, joten ystäväkirjan täyttivät Anniina sekä Ulla.

1. Minkä kirjan luit viimeksi?

Jaron Lanierin 10 syytä tuhota kaikki sometilit nyt. Ei ollut mun kirja, vaikka aihe kiinnostaa. Argumentointi ei vakuuttanut ja oma keskittymiskyky ei pysynyt kasassa. Kirjoitin kirjasta enemmän bookstagram-tililleni, jolta voi käydä lukemassa tarkemman arvion.

2. Mikä on paras lukemasi kirja kirjoittamisesta?

Olen lukenut monia hyviä kirjoja kirjoittamisesta, mutta ehkä innostavin lukukokemus oli Elizabeth Gilbertin Big Magic. Se ei tarkalleen ottaen käsittele kirjoittamista, vaan luovuutta, mutta siinä sivutaan kirjoittamista paljon. Gilbertin ajatukset osuivat monessa kohtaa kutkuttavasti yhteen omieni kanssa.

3. Kuka kirjallisuuden henkilöhahmo inspiroi sinua lapsena?

Peppi Pitkätossua ihailin suuresti ja toivoin että itsessäni olisi ollut hitunen enemmän rohkeaa ja mielikuvituksellista Peppiä. Aikuisena olen huomannut Pepistä myös surullisemman puolen: Peppi oli niin itsenäinen, koska hänen oli pakko. Peppi taisi olla aika yksinäinen lapsi, joka kaipasi huomiota ja hyväksyntää eikä aikuisilta sitä saanut.

Lisäksi monen muun kirjoittavan lapsen tavoin innoituksenani toimi Emilia Starr eli Pieni runotyttö. Emilian tavoin haaveilin pienenä siitä, että kuolemani jälkeen upeat taideteokseni eli päiväkirjani julkaistaan postuumisti (nyt todellakin toivon, että ei julkaista).

4. Millaisia esteitä sinulla on kirjoittamiselle?

Kaunokirjallisten tekstien kohdalla lukuisia. Suurin on varmasti täydellisyyteen pyrkiminen. Jos saan aloitettua, ährään aina yhden lauseen ja yhden kappaleen kanssa niin pitkään, että olen sen jälkeen niin uupunut, etten saa enempää aikaan. Se on turhauttavaa ja toivoisin pääseväni siitä eroon. Ylipäätään vaadin itseltäni liikaa, mikä estää usein jo aloittamisen.

5. Minkä vinkit antaisit kirjoittamiseen?

Aloita jostain. Edellisestä kohdasta huolimatta olen melko tehokas kirjoittamaan muita genrejä, kuten erilaisia artikkeleita ja vaikkapa somepostauksia. (Teen näitä työkseni.)

Vinkkini on siis se, että kannattaa aloittaa helpoimmasta kohdasta. Itse aloitan esimerkiksi verkkojutussa yleensä aiheen taustoituksella, koska siten syntyy mielestäni helpoiten tekstiä. Lopuksi kirjoitan aloituksen ja yleensä tiivistän sitä taustoittavaa kohtaa.

Seuraatko jo Anniinan omaa bookstagramia @anniinasbooks? Podcastin 12. jakso julkaistaan 1.4., kuuntele jakso Soundcloudissa, iTunesissa tai Spotifyssa!
Anniina

Ei kommentteja

Copyright © Oma huoneCREATED BY ThemeShine