×

Oma huone on kirjallisuusmedia, jossa tarkastellaan kirjoja, kulttuuria ja kirjoittamista tuoreista ja kiinnostavista näkökulmista. Sivustoa ja podcastia luotsaavat toimittajat Anniina Nirhamo ja Ulla Lehtinen.

Miten saada seuraajia bookstagrammissa? Vinkkejä aloittelevalle kirjainstaajalle

Vajaa kaksi vuotta bookstagrammissa on opettanut paljon Instagramin tekemisestä ja kirja-Instan erityispiirteistä. Katso tästä kilometrin pituisesta jutusta parhaat vinkkini!

Multa on kysytty usein, millaisia vinkkejä antaisin aloittelevalle bookstagrammaajalle ja kiteytettynä tärkein vinkkini on tämä: ole aidosti kiinnostunut. Kun on oikeasti innoissaan siitä mitä tekee, työ yleensä tuottaa tulosta. Bookstagrammissa on olennaista olla kiinnostunut kirjoista ja lukemisesta. Ellei ole todellista halua keskustella kirjoista ja jakaa omia lukukokemuksiaan, voi tili kuivua kasaan aika nopeasti.

Lisäksi Instagramissa kannattaa olla kiinnostunut muista ihmisistä. Somessa ajaudutaan helposti siihen, että jokainen huutelee omiaan ja unohdetaan siihen sisäänkirjoitettu ominaisuus: se on sosiaalinen media. Kannattaa siis vastata itselle tulleisiin kommentteihin sekä yksityisviesteihin ja olla kiva muille. Kannattaa myös kommentoida muiden postauksia – siihen on monta syytä.

Miksi kommentit ovat niin tärkeitä?

Instagramin, kuten myös Facebookin ja Googlen algoritmit toimivat niin, että ne suosivat tilejä, sivuja ja postauksia, joita ne pitävät laadukkaina eli joihin ihmiset reagoivat. Siksi Instagramissa esimerkiksi kommentit ovat tärkeitä, koska ne osoittavat, että postauksesi on hyvä ja se aiheuttaa ihmisissä reaktioita. Se sitouttaa seuraajia, mikä taas osoittaa, että seuraajat ovat todellisia eivätkä haamuja tai botteja.

Kommentoimalla osoitat muille olevasi kiva. Samalla tutustut pikkuhiljaa muihin bookstagrammaajiin ja kun olet kiva, sinullekin ollaan kivoja eli saat itsekin kommentteja, tykkäyksiä, shoutouteja… Bookstagram-yhteisö on oikeasti tosi ihana ja avulias. Kannattaa siis auttaa muita, niin saat itsekin kommentteja ja kaikki hyötyvät. (Tietenkään yhteisöä ei kannata ajatella vain tällaisen hyödyn näkökulmasta. Bookstagramin kautta voi löytää samanhenkisiä ihmisiä ja saada mitä ihanimpia IG- tai jopa IRL-ystäviä.)

Lisäksi muiden postauksiin kommentointi antaa tilillesi näkyvyyttä siten, että kommenttiosiota lukevat näkevät kommenttisi ja voivat mahdollisesti klikata siitä profiiliisi.

Miten omiin postauksiin saa keskustelua?

Kommentointi kannattaa tehdä seuraajille mahdollisimman helpoksi. Yksinkertaisimmillaan tämä tarkoittaa sitä, että postauksessa voi kysyä jonkin keskustelua herättävän kysymyksen, johon seuraajalla tulee halu vastata.

Esimerkiksi:

- Postauksen aihe: kirjahyllyn järjestys
- Postauksen kuva: kuva omasta hyllystäsi
- Kysymys: Millä perusteella sinä järjestät hyllysi?
- Postauksen teksti: Selostus omasta tavasta järjestellä hylly.

Bookstagramissa on tämän kaltaisia aiheita, jotka kiertävät keskustelussa uudestaan ja uudestaan. Se ei haittaa, monista aiheista voidaan keskustella vaikka maailman loppuun asti. Vielä parempaa kuitenkin on, jos keksit jonkin vielä omaperäisemmän kysymyksen. Omalla tililläni eniten kommentteja ovat kirvoittaneet kysymykset Do you read crimes? Do you think about your theme in Instagram? ja Do you rate a book one star or five stars easily?

Kysymysten lisäksi keskustelua voi herättää monella muullakin tavalla. Tarpeeksi kiinnostava tai provosoiva teksti voi kerätä kommentteja ilman kysymystäkin. Paljon keskustelua herättävät usein epäsuositut kirjamielipiteet tai erilaiset listat, kuten #factsaboutme tai #behindthebookragrammer. Myös ristiriitaisia mielipiteitä herättävien kirjojen arviot tai toisaalta kaikkien rakastamat kirjat keräävät usein kommentteja.

Parhaat keinot kerätä seuraajia

Yleisen aktiivisuuden, säännöllisesti postaamisen ja kommentoimisen lisäksi pöhinää omalle tilille voi saada tekemällä toisinaan jotain spessua. Arvonnat ovat melko yleisiä, mutta valitettavasti aina osa seuraa tiliäsi ainoastaan arvonnan ajan. Kyllä sieltä usein myös jää seuraajia, mutta itse pidän arvontojen järjestämistä suht vaivalloisena hyötyyn nähden.

Arvonnoissa kannattaa muistaa se, että postikulut voivat kasvaa suuriksi etenkin Suomen ulkopuolelle postittaessa. Kansainvälisiä arvontoja järjestäessä voikin olla hyvä arpoa jotain aineetonta tai kirjelähetyksessä kulkevaa. Toinen vaihtoehto voi olla tehdä yhteistyötä jonkin verkkokaupan kanssa, joka postittaa arvontapalkinnon suoraan voittajalle (ulkomaiset tilit tekevät tätä paljon, itse en ole kokeillut).

Bookstagrammissa pyörii paljon kuukausittaisia kuvahaasteita ja olen itsekin järjestänyt sellaisen kaksi kertaa, helmikuussa 2018 ja 2019 (#februarysbooks18 ja #februarysbooks19). Kuvahaasteen järjestäminen ei mielestäni ole mitenkään älyttömän työlästä, toki on ehkä hyvä olla valmis postaamaan itse kuva jokaiseen haastekohtaan.

Haastekohtien keksiminen on ihan kivaa ja oma haasteeni on lähtenyt leviämään aika laajalle aika itsestään. Tämän vuoden haasteeseen kuvia tuli yli 1500. Mielestäni haasteen järjestäjänä on asiallista seurata omaa tägiään ja tykkäillä ja kommentoida haasteeseen osallistujien postauksia. Lisäksi teen shoutouteja haasteeseen osallistuneille.

Molemmilla kerroilla olen saanut suunnattomat määrät uusia seuraajia. Esimerkiksi helmikuussa 2019 tililleni tuli lähemmäs 300 uutta seuraajaa, kun sitä ennen seuraajamäärät olivat jumittaneet kuukausien ajan.


Muita keinoja luoda pöhinää omalle tilille voivat bookstagrammissa olla erilaiset lukuhaasteet, lukumaratonit tai read-alongit. (Tsekkaa esimerkiksi @25infive ja @booksturnyouon'in järjestämät read-alongit) Sellaisia en ole itse hostannut, mutta niiden järjestäminen ei vaikuta kovin vaivalloiselta. Täytyy vain keksiä idea, tägi ja mainostaa sitä.

Kun muut mainostavat haastettasi/maratoniasi/readalongiasi, saat näkyvyyttä. Näillä myös luodaan bookstagramiin olennaisesti kuuluvaa yhteisöllisyyttä – ja taas on uusia virikkeitä keskusteluun ja kommentointiin!

Enää ei tunnu olevan niin hirveän suosittua järjestää shout out sessioneita, mutta niitäkin tehdään. Ideana on S4S eli kun jaat kuvani tai tilini, minä jaan vastaavasti sinun profiilisi esimerkiksi storyssa. Näiden huono puoli voi olla se, että seuraajat kokevat ne ärsyttävinä. Itse ainakin klikkailen nopeasti pois muiden kilometrin pituiset shoutout-storyt.

Hyödynnä storyt

Instagram storyyn postataan matalammalla kynnyksellä kuin feediin, sinne voi laittaa kaiken mikä ei pääse jostain syystä varsinaiseksi postaukseksi asti. Storyt ovat nyt kovassa nosteessa ja algoritmikin ilmeisesti suosii niitä aktiivisesti päivittäviä (tämä on vain spekulaatiota, algoritmithan eivät ole julkisia).

Itse ajattelen, että story on bookstagrammissa mainio paikka tuoda persoonaa esiin. Sinne voi postailla vähän aiheen vierestäkin, perusarkea ja vaikka omaa pärstääkin. Kasvot jäävät paremmin mieleen kuin kasvoton, anonyymi bookstagrammaaja. Silloin seuraajat myös sitoutuvat sinuun paremmin. (Ymmärrän hyvin, että on monia syitä, miksi voi haluta pysyä anonyymina ja se on täysin ok.)

Lisäksi storyyn voi päivittää esimerkiksi lukuhaasteiden tai ylipäätään lukemisen sujumista, mitä lukee parhaillaan, millaisia fiiliksiä parhaillaan menossa oleva kirja herättää ja niin edelleen. Story on myös hyvä paikka herättää keskustelua ja osallistaa seuraajia kysymällä kysymyksiä. Siihen on myös erilaisia työkaluja, kuten kysymys- ja äänestystarroja.

Muista Instagramin perusjutut

On monia asioita, jotka pätevät kaikenlaisten Instagram-tilien tekemiseen. Ensinnäkin: postaa säännöllisesti ja mielellään usein. Mieti, mikä on itsellesi sopiva tahti. Onko se joka päivä, joka toinen päivä tai pari kertaa viikossa? Se, miten paljon panostat tiliisi, näkyy suoraan seuraajaluvuissa.

Harkitse yritystyökalun käyttöönottoa, koska sen avulla saat tilistäsi irti kiinnostavaa statistiikkaa. Se ei ole mitään, josta tarvitsisi ottaa stressiä, vaan voi olla oikeasti mielenkiintoista tietää, ketä seuraajasi ovat, missä he ovat ja koska he ovat aktiivisimmillaan. Tilastoista näkee myös, millaiset postaukset toimivat parhaiten. Statistiikan perusteella voit esimerkiksi miettiä, mihin aikaan vuorokaudesta kannattaa postata ja millaisia postauksia ehkä kannattaa tehdä.

Tiedän, että tämä voi olla monelle jo liikaa, mutta oikeasti nämä ovat perusjuttuja tavoitteellisessa Instagramin tekemisessä. Toisaalta, vaikka ilta on aktiivisinta someaikaa, itse postaan useimmiten aamulla, koska en mielelläni roiku iltaisin somessa! Mulle toimii parhaiten se, että postaan heti kun herään ja vastailen kommentteihin työmatkalla ja töissä tauoilla. Kotona sitten luen vaikka mieluummin kirjaa.

Lisäksi, koska Instagram perustuu visuaalisuuteen, on kuvien laatu todella tärkeää. Kaiken a ja o on hyvä valaistus, joka tekee kuvasta kuin kuvasta paremman näköisen. Lisäksi oman tilin teemaa tai “omaa juttua” voi miettiä, mutta ei siitäkään kannata liikaa stressata. Useimmilla se oma tyyli löytynee luonnostaan ja itsestään.

Itsestään selvää..?

Lisäksi muutamia huomioita, joiden kuvittelisi olevan itsestään selviä, mutta ei ole. Käytä vain omia kuviasi. Älä varasta toisten kuvia. Instagramissa kuten joka paikassa internetissä pätevät tekijänoikeudet.

Toiseksi, jos haluaa kasvattaa tiliään, ei kannata pitää sitä yksityisenä. Miksi kukaan alkaisi seurata tiliä, jonka sisällöstä ei tiedä mitään? Tätä ihmettelen.

Kolmanneksi, muista tägit! Niiden kautta kuvasi löydetään. Ota mallia muilta bookstagrammaajilta. Käytä sekä isoja tägejä (kuten #bookstagram) että pieniä tägejä (esimerkiksi kuvassa olevan kirjan nimi).

Mitä sinä olet oppinut bookstagramista tai ylipäätään Instagramista? Kommentoi alle!
Anniina

Ei kommentteja

Copyright © Oma huoneCREATED BY ThemeShine