×

Oma huone on kirjallisuusmedia, jossa tarkastellaan kirjoja, kulttuuria ja kirjoittamista tuoreista ja kiinnostavista näkökulmista. Sivustoa ja podcastia luotsaavat toimittajat Anniina Nirhamo ja Ulla Lehtinen.

Halusitko aina kirjailijaksi, Niina Mero?

Oma huoneen ystäväkirjassa sukellamme podcastista tuttujen vieraiden kanssa lukemisen ja kirjoittamisen perusasioiden äärelle. Ensimmäisenä ystäväkirjaa pääsi täyttämään kevään 2019 esikoiskirjailija Niina Mero. 

Podcastin kakkoskauden ensimmäiseksi vieraaksi saimme kirjailija Niina Meron. Niinan esikoisromaani Englantilainen romanssi ilmestyi helmikuussa Gummerukselta. Niina on kirjoittanut monta vuotta romanttista kioskiviihdettä ja hän tekee väitöskirjaa nykypäivän romanttisesta viihdekirjallisuudesta Tampereen yliopistoon.

Näin Niina vastasi ystäväkirja-artikkelisarjamme kysymyksiin:

1. Minkä kirjan luit viimeksi?

"S. K. Tremaynen kirjoittaman dekkarin Jääkaksoset. Se on vielä vähän kesken, mutta tähän asti on ollut vetävä."

2. Kuka kirjallisuuden henkilöhahmo inspiroi sinua lapsena?

"Rakastin Merja Jalon heppakirjoja, Pikku Vampyyri -kirjoja ja Bertin päiväkirjoja... Niistä en kyllä löydä ketään kovin inspiroivaa hahmoa. Ei ole myöskään ollut mitään sellaista, että olisin halunnut olla itse Neiti etsivä tai muuta. En osaa sanoa."

3. Halusitko aina kirjailijaksi?

"Kyllä, olen tiennyt tosi pienestä pitäen, että se olisi mun juttu. Olen aina kirjoittanut ja ollut koulussa sellainen ainevihkojen täyttäjä. Välissä ehkä loppui usko, ajattelin ettei tämä nyt lähde. Kaikenlaista olen yrittänyt ja kokeillut, mutta sitten asiat jotenkin nytkähti niin, että niin kävi. On se aina ollut sellainen asia, mitä kohti on jollain lailla mennyt."

Kirjailija Niina Mero

4. Millaisia esteitä sinulla on kirjoittamiselle?

"Työ haittaa harrastuksia, se on isoin, eli aika, se miten ehtii kirjoittaa. Mulla ei ole sellaiseen inspiraation odotteluun ollut taipumusta. Kun on noita kioskipokkareita kirjoitellut, siinä on oppinut sellaiseen työmoraaliin, että kun pitää kirjoittaa, niin kirjoittaa. Ei siinä kysellä, huvittaako. Mulla ei ole valkosen paperin kammoa tai muuta vastaavaa. Katsotaan nyt, miten tästä eteenpäin, alkaako tulla paineita ekan kirjan jälkeen."

5. Minkä vinkin antaisit kirjailijaksi haluavalle?

"Tämä kulostaa niin jäätävän yksinkertaiselta, mutta siis kirjoita. Se on niin helppoa oikeasti, kirjoittamaan oppii kirjoittamalla. Tekee paljon ja kokeilee erilaisia juttuja, katsoo mikä toimii itselle ja mikä lähtee etenemään. Oppii sitä istumista ja oppii huomaamaan niitä hienoja hetkiä, kun teksti lähtee viemään. Ne ei tule minkään muun kuin kirjottamisen kautta, sitä ei voi kiertää millään lailla."

Niina vierailee podcast-jaksossa, joka julkaistaan 1.3.2019. Kuuntele jakso Soundcloudissa, iTunesissa tai Spotifyssa! Tsekkaa myös Niinan kotisivut niinamero.com. 

Anniina

Ei kommentteja

Copyright © Oma huoneCREATED BY ThemeShine